Het Mechelse stadsbestuur zal dit jaar 365.000 euro spenderen aan de aanleg en heraanleg van speelpleinen. Bij de heraanleg van straten en pleinen zullen voortaan ook 'spelprikkels' ingebouwd worden, kleine aanpassingen die het spelen moeten stimuleren.

Vorig jaar werd zo'n 260.000 euro uitgetrokken. «Zo vernieuwden we al de speelpleinen Papenhof, Abeelstraat, 't Bergske en de Arena in Walem. Dit jaar volgen nog 't Hofke, Otterstraat, Lakenmakersstraat, Cardijnplein, Leliestraat, Europalaan, Bethaniënpolder, Fazantenstraat, Schonenberg en De Lobbe», zegt jeugdschepen Caroline Gennez.

Daarnaast werd er ook geïnvesteerd in minder klassieke projecten. «Op 7 juli begint de aanleg van de nieuwe skatebowl op het Douaneplein. Die is volledig ontworpen, en zal ook gebouwd worden, door de skaters zelf.» Ook voor de speelpleinen werd de mening van de kinderen gevraagd.

Spelprikkels

«We onderzochten waar welke leeftijdsgroepen spelen en vroegen ook aan de kinderen wat ze graag gerealiseerd zouden zien. Dat werd dan besproken met de wijkwerking om ook de oudere bewoners te betrekken.»

Verder zal er geïnvesteerd worden in spelprikkels.

«Kinderen spelen overal. Daarom willen we ook op pleintjes en straten waar geen klassiek speelplein staat, enkele accenten aanbrengen die kinderen uitnodigen om te spelen. Dat kunnen bijvoorbeeld niveauverschillen, een bankje of een fontein zijn», vertelt Gennez.

In de toekomst wil de stad ook investeren in speelbossen. Dat zijn eigenlijk zones in een bos waar geravot en gespeeld mag worden.