Het Leuvens stadsbestuur investeert zo'n miljoen euro in ecologischere wagens. De vergroening van het eigen wagenpark past binnen de ambitie van Leuven om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn. 

De stad Leuven wil de CO2-uitstoot van haar eigen wagenpark doen dalen.  Daarom vervangt ze in de loop van 2016 45 (oudere) dienstvoertuigen door nieuwe personenwagens en lichte bestelwagens. Daarbij zitten minstens 1 hybride wagen en 14 CNGwagens (aardgas).

Burgemeester Louis Tobback (SP.A), schepen Mohamed Ridouani (SP.A) en OCMW-voorzitter Herwig Beckers (CD&V) gingen de eerste hybride wagen ophalen bij garage Ceulemans.

“Bij deze wagen kun je kiezen of je elektrisch rijdt of op benzine. Dat is ideaal want zo kun je de korte afstanden in de stad elektrisch rijden, en is de wagen toch ook geschikt om bijvoorbeeld naar vergaderingen te gaan in veraf gelegen steden”, klonk het bij de voorstelling van de auto's.

De oudere dieselwagens stoten gemiddeld 150 gr/km CO2 uit. De CO2-uitstoot van CNGwagens daalt met 20 % tot 115 gr/km. Die van hybride wagens daalt tot 37 gr/km. Ook de andere nieuwe voertuigen zijn een pak milieuvriendelijker dan de oude.

HANNELORE SMITZ

© 2016 Corelio