Leuven heeft de ambitie om dé fietsstad van België te worden. Om zelf het goede voorbeeld te geven, heeft het stadsbestuur extra fietsen aangekocht, waarmee het stadspersoneel zich tijdens het werk kan verplaatsen.

Fietsen is gezond, snel en duurzaam. Om verplaatsingen met de fiets aan te moedigen, heeft het stadsbestuur 32 extra fietsen aangekocht, waarvan 20 elektrische en 12 stadsfietsen. “Die uitbreiding was nodig, want steeds meer ambtenaren verkiezen de fiets om zich te verplaatsen als ze ergens in het Leuvense moeten zijn”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. In totaal zijn er nu 80 dienstfietsen beschikbaar, op de verschillende stadsdiensten. Vooral het aantal elektrische fietsen stijgt, van 3 naar 23.

“Het verkeerscirculatieplan nodigt uit om te fietsen, wat we als stad willen stimuleren. Daarom zullen we binnenkort ook elektrische bakfietsen aankopen, zodat het personeel ook klein materiaal per fiets kan rondbrengen in de stad”, zegt schepen van Personeel en Leefmilieu Mohamed Ridouani.

Zo’n 33 procent van het stadspersoneel komt per fiets naar het werk en kan zijn of haar fiets ook gebruiken om zich tijdens het werk te verplaatsen. “We moedigen onze medewerkers zoveel mogelijk aan om met de fiets te komen, door een fietsvergoeding, doucheruimte en fietsenstallingen te voorzien,” zegt schepen van Financiën Carl Devlies. “Maar dat lukt niet voor iedereen. Voor hen zijn er dienstfietsen, om zich in het Leuvense snel te verplaatsen van dienst naar dienst.”