Alle scholen in Mechelen kunnen in de toekomst zalen van de stad gratis gebruiken. Alleen voor de stadsschouwburg wordt nog een kleine vergoeding gevraagd.

Alle zalen van het Cultuurcentrum Mechelen en de dorps- en wijkzalen worden voor het onderwijs gratis. Ook voor de huur van zalen in jeugdcentrum Metteko en zelfs fuifzaal Perron M moeten scholen binnenkort niet meer betalen. "Niet alle activiteiten zijn mogelijk binnen de schoolmuren. Met deze maatregel willen wij het Mechels onderwijs ondersteunen en stimuleren bij de organisatie van hun schoolse activiteiten", zegt schepen van Onderwijs en Jeugd Caroline Gennez (sp.a).

De maatregel moet scholen ook helpen om activiteiten voor alle kinderen betaalbaar te houden. Het schepencollege gaat het nieuwe reglement al tijdens de volgende gemeenteraad in maart voorleggen. "Het college zal dit voorstel met onmiddellijke ingang invoeren", aldus Gennez. In Hombeek zal de beslissing als muziek in de oren klinken. Daar moest de vrije school Sint-Maarten vorig jaar betalen voor het gebruik van cultuurhuis Leliëndaal, terwijl De Esdoorn van scholengroep 5 dat nu niet moet. Gemeenteraadslid Louis Goovaerts (Vlaams Belang) klaagde dat dinsdag tijdens de raad aan. "Wij kunnen ons vinden in de eenmalige gunst voor De Esdoorn, maar wij juichen financiële tegemoetkomingen aan alle scholen toe", zei hij.