Het Mechelse stadsbestuur investeert volop in een betere infrastructuur voor fietsers. Er zijn reeds 2813 fietsenstallingen in Mechelen en dit aantal zal nog worden opgetrokken. “In het totaal komen er dit jaar 544 nieuwe fietsenstallingen bij. Voor de helft daarvan is de exacte locatie reeds bepaald, voor de andere 272 moet dit nog vastgelegd worden. We hebben een handig kaartje gemaakt met een overzicht van alle fietsenstallingen in onze stad. Mechelaars zullen dit ook kunnen raadplegen op www.mechelen.be”, verklaart schepen van Mobiliteit Karel Geys (sp.a).

Deze investering in fietsenstallingen maakt deel uit van het duurzame mobiliteitsbeleid van de stad Mechelen, waarin fietsers als een prioriteit worden beschouwd. Schepen Geys licht dit verder toe. “We besteden dit jaar €52 000 aan fietsenstallingen. Aan het station, aan de parkings Zandpoortvest, Rode Kruisplein en Douaneplein zijn er reeds overdekte fietsenstallingen. Op deze twee laatste parkings zijn er ook fietskluizen te huur. In 2010 zullen we nog eens voor €20 000 bijkomende fietskluizen installeren in woonstraten waar bewoners deze tegen een laag tarief kunnen huren. De bestaande elektrische fietspomp in de Befferstraat tegenover het Huis van de Mechelaar is zo’n groot succes dat we ook beslist hebben om er twee extra aan te kopen. Met deze elektrische fietspompen kan je snel en eenvoudig je fietsbanden oppompen.”

Met deze maatregelen wil het stadsbestuur zoveel mogelijk mensen stimuleren om de fiets te nemen. Eerder werden ook al investeringen in fietspaden aangekondigd. “We proberen een aangename en veilige omgeving te creëren voor de Mechelse fietsers. Een belangrijke voorwaarde is dat zij hun fiets kunnen achterlaten in een degelijke fietsenstalling. Daarnaast zijn we volop bezig met het uitwerken van onze plannen voor een autoluw gebied in de binnenstad, waardoor fietsers en voetgangers hier het straatbeeld zullen domineren. Nu de lente eindelijk begonnen is, kan de Mechelaar voluit kiezen voor de fiets”, aldus schepen van Mobiliteit Karel Geys.