Voor zijn jeugbeleid reserveert Mechelen in 2008 alles samen 553.000 euro. Een grote hap uit dat budget gaat naar speelpleinen.

Uiterlijk eind dit jaar moeten kinderen van de nieuwe verkaveling aan de Europalaan zich kunnen uitleven op hun eigen speelplein. "Tegelijk richten wij de speelpleinen in de Lakenmakersstraat en de Aambeeldstraat opnieuw in", zegt schepen van Jeugd Caroline Gennez (sp.a). Daarbij wil ze maximaal rekening houden met de wensen van buurtbewoners. In totaal is er 250.000 euro beschikbaar. "In het centrum starten wij tegen het eind van het jaar met een project om speelse zitelementen en speelweefsels in de stad te brengen."

Nog dit jaar moeten er in de wijken Nekkerspoel, Oud-Oefenplein en Arsenaal kinderen- en tienerwerkingen operationeel zijn. "Aan het Oud-Oefenplein frissen jongeren hun lokalen zelf mee op. Wij trekken daar 17.000 euro voor uit", vertelt Gennez. Aan fuifzaal Perron M aan het Douaneplein mogen jongeren voor 30.000 euro zelf een skatebowl bouwen. Voor kleine aanpassingen aan de zaal zelf zet de stad 22.650 euro opzij. "En jeugdhuis Tsentroem krijgt een extra subsidie, zodat het zijn voltijdse medewerker kan behouden. Ter ondersteuning van de vrijwilligerswerking nemen we bij de stad ook een nieuwe medewerker in dienst."

De activiteiten van Mechelen Kinderstad, Grabbelpas en de Swap-pas voor tieners breiden uit. "Per maand garanderen wij de organisatie van minstens twee tieneractiviteiten, tijdens de schoolvakanties twee per week", belooft Caroline Gennez. De Swap-pas wordt trouwens omgetoverd tot een Metteko-pluskaart. "Mechelen Kinderstad zal op tien extra activiteiten aanwezig zijn met een nieuwe promotiestand." Om jeugdcentrum Metteko in de Zakstraat een grotere bekendheid te geven, komt er een communicatieplan. "Tegelijk stimuleren wij de jongeren om zelf activiteiten te organiseren" besluit schepen Gennez. De stad heeft voor al die promotionele initiatieven een budget van een kleine 80.000 euro over.