‘Sport Na School’ is een aanbod van naschoolse sportactiviteiten voor leerlingen uit het secundair onderwijs. In enkele steden is dit reeds een succesformule. Het stadsbestuur wil dit nu samen met Stichting Vlaamse Schoolsport en Bloso ook in Mechelen organiseren.

“Wij willen zoveel mogelijk kinderen en jongeren aan het sporten krijgen. Dit initiatief is ideaal om ook de iets minder actievelingen over de streep te trekken. Eén van de grootste troeven is de flexibiliteit van het aanbod: ze kiezen zelf wat, wanneer en waar. Bovendien is het vrijblijvend en daarom ook geen grote stap om te zetten”, aldus schepen van Onderwijs en Jeugd Caroline Gennez (sp.a) en schepen van Sport Koen Anciaux (Open Vld).

Het systeem bestaat uit een ‘Sport Na School’-pas waarmee de leerlingen kunnen kiezen uit een waaier van eigentijdse sporttakken. Zij kunnen meteen na de laatste schoolbel beginnen te sporten, zonder dat ze zich hiervoor al te ver moeten verplaatsen. De activiteiten gaan immers meestal door tussen 16u en 18u. “Het is zeer betaalbaar: slechts €25 per semester of €40 per schooljaar, verzekering inbegrepen. Gekwalificeerde lesgevers zullen de kwaliteit van het aanbod garanderen. Hiervoor zullen ook naburige sportverenigingen worden ingeschakeld. Er kan gebruik worden gemaakt van de infrastructuur in de scholen zelf of in nabijgelegen sportclubs. Dit kadert perfect in ons sportbeleidsplan”, verklaart schepen van Sport Koen Anciaux.

Momenteel wordt er gewerkt aan de concrete invulling zoals geschikte locaties, geïnteresseerde sportverenigingen en aangeboden sporttakken. In de loop van volgend schooljaar zou ‘Sport Na School’ van start gaan in Mechelen. “Dit past volledig in ons concept ‘Brede School’. We willen door een samenwerking tussen lokale organisaties en scholen, activiteiten aanbieden met een meerwaarde voor jongeren en het sociale weefsel in de hele buurt. Naast ‘Skoel Skillz’, onze naschoolse kinderopvang en de huiswerkbegeleiding is ook ‘Sport Na School’ hiervan een mooi voorbeeld. We zijn er absoluut voorstander van om de bestaande sportinfrastructuur in scholen beter te benutten. Kinderen en jongeren hebben de dag van vandaag weinig ruimte om te sporten en zich uit te leven. Een goede samenwerking tussen de stad, de scholen en de sportverenigingen is noodzakelijk om van ‘Sport Na School’ een succes te maken. Wij zijn er echter van overtuigd dat alle betrokken partners zich voor dit project willen engageren”, besluit schepen van Onderwijs en Jeugd Caroline Gennez.