Het Mechelse stadsbestuur doet er alles aan om ervoor te zorgen dat er bij de nakende verkiezingen elektronisch kan gestemd worden. “Wij beginnen volgende week al met het testen van alle 450 stemcomputers. Vanzelfsprekend is dit belangrijk om alles vlot te laten verlopen bij de verkiezingen en om de betrouwbaarheid te garanderen.
Maandag worden de nodige diskettes geleverd en dan kunnen we van start gaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ons laten weten dat de systemen binnen de 11 dagen na de ontbinding van het parlement moeten getest worden. We hebben dus nog voldoende tijd om deze deadline te halen”, verklaart schepen van Kieszaken Rita Janssens (sp.a).

Hoewel de exacte datum van de verkiezingen nog niet is bepaald, wil de stad Mechelen op tijd klaar zijn. Rita Janssens legt uit welke voorbereidingen er worden getroffen. “We proberen ook bijkomende pc’s te vinden bij kleinere gemeenten die in juni met potlood en papier zullen stemmen, zodat we extra computers voorradig hebben om de defecte te vervangen. Een groot voordeel van het elektronisch stemmen is bovendien dat we minder mensen nodig hebben om de stembureaus te bemannen. Wie al een vakantie heeft gepland in juni, kan toch stemmen door een volmacht te geven. De nodige formulieren zullen op het stadhuis kunnen worden afgehaald van zodra de datum van de verkiezingen officieel vastligt. Zoals je merkt, zijn wij met onze diensten volop bezig met alle nodige voorbereidingen. Wij zullen dan ook klaar zijn om in juni verkiezingen te organiseren”.