Het stadsbestuur van Leuven plaatst langs de Martelarenlaan twee grote borden die aangeven dat er in Parking P1 van de NMBS een kiss-and-ridezone is waar je een half uur gratis kan parkeren om iemand af te zetten of op te halen.

In Parking P1 van de NMBS, vlakbij het treinstation aan de kant van Kessel-Lo, is een ruime kiss-and-ridezone, waar je tot een half uur gratis kan staan om iemand af te zetten of op te halen. “Alleen is dat slecht aangegeven en wordt er dus amper gebruik van gemaakt”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. “We hebben er al herhaaldelijk bij de NMBS op aangedrongen om betere signalisatie te plaatsen, maar er gebeurt niets. Daarom plaatsen we nu zelf grote borden op de Martelarenlaan, waar de inrit van de parking ligt. Zo zal duidelijk zijn dat er een kiss-and-ridezone in de parking is.”

Kiss-and-ride aan het stadskantoor

Ook voor de kiss-and-ridezone aan de Tiensevest, aan de centrumzijde van het station, is een oplossing in de maak. “We hebben het politiereglement aangepast, zodat we acht Shop&Go-plaatsen voor het stadskantoor kunnen omvormen in kiss-and-rideplaatsen, op wandelafstand van het station. Daar kan je dan een kwartier staan om iemand op te halen of af te zetten”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies.

De zone aan het KBC-kantoor, waar nu veel mensen afgezet of opgehaald worden met de auto, wordt heraangelegd. “Daar trekken we het fietspad dat van de Tiensevest komt door naar het Martelarenplein, zodat het niet meer abrupt stopt. We brengen ook een verhoging aan, zodat duidelijk is voor autoverkeer dat het geen parking is. Dat zal het voor fietsers en voetgangers veiliger maken”, besluiten de schepenen.

Over drie weken beginnen de werken.