Het Antwerpse stadsbestuur (N-VA, CD&V en Open VLD) onder leiding van Bart De Wever maakt systematisch misbruik van onderzoeksgegevens om zijn beleid te legitimeren in plaats van er zijn beleid op te baseren. Dat schrijft professor Marc Swyngedouw van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (KUL) in een bijdrage in Knack en Apache. Swyngedouw is kandidaat op de Antwerpse sp.a-lijst. Volgens hem hanteert het bestuur daarbij vier strategieën.

Strategie 1. Laat snel één of meer 'onderzoeksrapporten' semi-automatisch uit de computer rollen wanneer je door een voortvarende uitspraak in moeilijkheden komt.

Strategie 2. Verzwijg in je communicatie over een uitgebreid wetenschappelijk rapport cruciale onderdelen daarvan die je beleid niet ondersteunen.

Strategie 3. Laat je eigen diensten een rapport schrijven en stel dit voor als onderzoek door onafhankelijke experten. Gebruik een uitzondering in de wet op de openbaarheid van bestuur. Zo voorkom je dat kritische burgers, onderzoekers of beleidsmensen brandhout maken van je rapport.

Strategie 4. Laat je administratie enkele cijfers op een rij zetten; voer daar enkele berekeningen op uit die je goed uitkomen en giet het geheel in een prezi-presentatie (een sexy variant van een PowerPointpresentatie). Om de cijfers kracht bij te zetten laat je die oefening door een minister van de Vlaamse regering uitroepen tot wetenschappelijk onderzoek waarop ze haar beleid wil afstemmen.

Het volledige artikel staat op Apache.be en Knack.be