Tijdens de commissievergadering van vorige week vroeg de oppositie de volledige analyse naar aanleiding van de foutieve communicatie van de stad omtrent de meest voorkomende oorzaken van ongevallen bij voetgangers en fietsers. In die commissie werd er beloofd dat de cijfers nog voor de gemeenteraad zouden bezorgd worden, en dat ze de wel degelijk de verkeersveiligheidcampagne zouden ondersteunen. Wassenberg had eerder al via sociale media laten verstaan dat ook de eerste rechtzetting onmogelijk met de realiteit kon overeenkomen.

Vanavond gaf het stadsbestuur de -gevraagde cijfers ter zitting -aan de gemeenteraad. "Nu blijkt ook de rechtzetting van vorige week totaal niet te kloppen. Het gegoochel met de cijfers houdt maar niet op", zegt Wassenberg. “Het is wraakroepend: tot twee keer toe zegt het stadsbestuur dat haar dure campagne onderbouwd is met cijfers. Tot twee keer toe blijken die cijfers totaal niet overeen te komen met de belangrijkste oorzaken van ongevallen die het stadsbestuur communiceerde.”

Hieronder kan u de volledige analyse downloaden en nalezen.

"Wij blijven van mening dat Iedereen moet zich gedragen in het verkeer, maar het Antwerps stadsbestuur zou meer inspanningen moeten leveren om het comfort en de veiligheid van de zwakke weggebruiker in Antwerpen te vergroten. Uit cijfers blijkt, zoals we zijn blijven zeggen, dat de echte oorzaken van verkeersonveiligheid ook, maar zeker niet in de eerste plaats bij het gedrag van de zwakke weggebruikers ligt. Daarom blijven wij ijveren voor meer en veiligere infrastructuur, conflictvrije kruispunten en ten minste te onderzoeken waar fietsers veilig door rood naar rechts zouden kunnen afslaan."