Het Mechelse stadsbestuur is bijeengekomen om de begroting van 2010 aan te passen. Daarbij werden een aantal opvallende projecten goedgekeurd. Caroline Gennez (sp.a) is als schepen van Economie, Werk, Middenstand en Jeugd tevreden.

“We beschouwen werkgelegenheid voor kansengroepen als een prioriteit. Daarnaast zetten we nog meer in op de profilering van Mechelen als dé Kinderstad van Vlaanderen. Op deze manier zullen we ook meer toeristen en shoppers aantrekken. We hebben uiteraard ook gedacht aan de Mechelse tieners die zich volop zullen kunnen uitleven.”

Het stadsbestuur heeft ervoor gekozen om nog meer te investeren in werkgelegenheid en sociale economie. In deze economisch moeilijke tijden moet er immers extra aandacht zijn voor diegenen die het bijzonder moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. “Daarom hebben we voor deze kansengroepen een nieuw project uitgewerkt, naast de drie initiatieven die we onlangs lanceerden met de VDAB. Ook op het vlak van sociale economie starten we twee nieuwe projecten op. We werken hiervoor opnieuw samen met Manus, een bedrijf dat mensen tewerkstelt die niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Vorige vrijdag heb ik Manus nog een bezoek gebracht en met mijn eigen ogen gezien dat sociale economie werkt. Een mooi voorbeeld is ‘Het Stadsbeest’: kortgeschoolde, langdurig werkzoekenden worden ingezet om huisdieren te verzorgen bij mensen die hier zelf niet meer voor kunnen instaan omwille van ouderdom, ziekte of sociaal isolement”, verklaart Caroline Gennez.

Mechelen Kinderstad is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een sterk merk. Schepen van Jeugd Caroline Gennez ziet nog een aantal mogelijkheden om dit concept verder uit te bouwen door de link te leggen met cultuur, toerisme en winkelen. “Voor het eerst zullen we Mechelen Kinderstad ook buiten de grenzen van onze stad actief promoten. Deze zomer zullen we prominent aanwezig zijn op het culturele festival ‘Theater Aan Zee’ in Oostende, waar we de kinderprogrammering voor onze rekening nemen. Zorg dus dat je deze primeur niet mist: van 29 juli tot 7 augustus aan de kust. Daarnaast willen Mechelen als winkelstad profileren door het shoppen voor gezinnen met kinderen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. We kopen ook een heuse Speelbus aan, die in de Mechelse straten voor heel wat speelplezier zal zorgen. Uiteraard zijn we de iets oudere jeugd niet vergeten: de Dijlefeesten krijgen €10 000 extra. Voor de renovatie van Hanswijkstraat nr. 30 en 32 waar we ons mediaproject voor jongeren ‘Villa Crossmedia’ onderbrengen, voorzien we €575 000.”

Het stadsbestuur wil de Mechelaar nog meer op de fiets krijgen. Schepen van Mobiliteit Karel Geys (sp.a) legt uit hoe hij dit wil bereiken. “We willen de fiets als vervoermiddel promoten om onze stad nog aangenamer te maken. Hopelijk zal de invoering van een autovrije zone in de binnenstad veel mensen overtuigen. Er komt een uitgebreid systeem van fietsenverhuur, waarbij er op een tiental locaties in de stad fietsen te huur zullen worden aangeboden. Ook het stadspersoneel wordt gestimuleerd door een verhoging van de fietsvergoeding van 0,15 naar 0,2 euro per kilometer. Mechelen moet dan ook de fietsstad van Vlaanderen worden.”