Het stadsbestuur wil zoveel mogelijk Mechelaars aanmoedigen om te sporten in hun eigen leefomgeving. De stad stelt daarom de buurtsportcocktails voor: een uitgebreid aanbod van sportactiviteiten in alle Mechelse buurten.

'Met de ‘buurtsportcocktails’ willen we de sportieve recreatie in de eigen buurt stimuleren', laten schepen van Jeugd en Economie Caroline Gennez (Sp.a), schepen van Sport Koen Anciaux (Open Vld) en schepen va Wijk-en Dorpszaken Marina De Bie (Groen!). 'We mikken vooral op specifieke kansengroepen die door traditionele sportclubs moeilijker bereikt worden. We werken daarvoor samen met partners in de wijken zoals dienstencentra, vrijwilligersorganisaties, kinder- en tienerwerkingen. Buurtsport bevordert de sociale samenhang omdat het mensen van verschillende achtergronden samenbrengt'.

Er wordt vanaf dit jaar ook meer geïnvesteerd in buurtsportbegeleiders. Schepen Gennez geeft meer uitleg. 'De twee huidige deeltijdse contracten worden uitgebreid en daarbovenop werven we nog een bijkomende buurtsportbegeleider aan', zegt ze. 'Dit jaar hebben we dus niet minder dan drie voltijdse krachten ter beschikking. In 2011 komt daar nog eens een extra begeleider bij. Hiermee investeren we ook in sociale tewerkstelling. De buurtsportbegeleiders zijn immers langdurig werkzoekenden die worden opgeleid tot animator. Zij worden deskundig begeleid door een coördinator'.”

Vele buurtsportactiviteiten zijn specifiek gericht op kinderen en jongeren. Een goed voorbeeld is het jaarlijkse Sambatoernooi dat op 16 mei plaatsvindt in de Goswin de Stassartstraat. Tweeëndertig voetbalploegen uit verschillende Mechelse wijken nemen het tegen elkaar op in twee leeftijdscategorieën: 11- tot 15-jarigen en ouder dan 16. Hiermee wilde stad vooral kansarme jongeren bereiken. Deze activiteit sluit perfect aan bij hun leefwereld. Voor hen is dit niet alleen een zinvolle vrijetijdsbesteding. Ze leren ook sociale vaardigheden zoals omgaan met afspraken, anderen vertrouwen en samenwerken in een team. Hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid nemen hierdoor toe.

Schepen Marina De Bie is blij met de buurtsportcocktails. 'Het aantal aanvragen voor buurtsportactiviteiten is fors toegenomen', verduidelijkt ze. 'Tot eind september zijn er buurtsportcocktails in alle wijken. Het initiatief overstijgt de sport omdat de wijken zelf verantwoordelijkheid nemen'.

Op zaterdag 8 mei is het opnieuw de apotheose van de Mechelse Futsalliga. Tijdens deze finaledag maken de 4 hoogst geklasseerde ploegen van de reguliere competitie uit wie er zich kampioen van het seizoen 2009-2010 mag noemen. 'Naar goede gewoonte wordt er op deze finaledag topzaalvoetbal gebracht door de betere Mechelse ploegen', zegt schepen Anciaux. 'Ook dit jaar verwachten we opnieuw een zeer spannende slotronde'. De Mechelse Futsalliga werd destijds opgestart onder de dienst sport. Ondertussen wordt de competitie doorheen het jaar georganiseerd door ZVC Salaam, maar de praktische organisatie van de eindronde wordt nog steeds uitgewerkt door de stedelijke buurtsportwerking.