Op 20 april 2017 besliste het college de tijdelijke invulling van de oude bibliotheek aan de Zuid toe te kennen aan ‘Stadslabo cvba’. Stadslabo is een coöperatieve met sociaal oogmerk van vijf beheerders: Timelab, KERK, Totum, Democrazy en NUCLEO. Vanaf mei tot het einde van dit jaar krijgen ze de sleutels van de oude stadsbibliotheek. Tal van creatieve pop-ups, startende bedrijfjes en organisaties vinden er een plek, er zal een mix van activiteiten en evenementen plaatsvinden, voor en met de Gentenaars.

Enkele maanden geleden lanceerde de Stad Gent een publieke oproep voor de tijdelijke invulling van de oude bibliotheek aan de Zuid. Honderden enthousiastelingen waagden hun kans. Na een rondleiding in het gebouw en een speeddate om de verschillende creatievelingen samen te brengen, kwamen er enkelen naar voren als kandidaat-beheerders. In maart stelden de kandidaat-beheerders hun masterproject aan de beoordelingscommissie voor de tijdelijke invulling voor. De beoordelingscommissie legde hun advies voor aan het college en besliste over de toewijzing.

Martine De Regge is als schepen van Facility Management bevoegd voor de invulling van het stadsgebouw. “We wisten al dat Gent bruist van de creativiteit, dat werd nu ook bevestigd door de vele enthousiastelingen voor de tijdelijke invulling van de oude bibliotheek. Stadslabo komt met een uniek concept dat elke verbeelding overtreft en waar alle Gentenaars welkom zijn.”

Het project kreeg de naam ‘N.E.S.T.’(a new estalished state of temporality). Het wordt een living lab voor de stad van de toekomst, waar geëngageerde bewoners zich verbinden tot slimme netwerken die tot ver buiten de stadsgrenzen reiken. Het oude bibliotheekgebouw blijft open en toegankelijk voor iedereen. Er zijn 13 typologieën uitgewerkt voor de verschillende ruimtes. Van het Salon over het Loket, de Tuin, de Studio tot het Werkhuis. “In de verschillende ruimtes vinden er tal van activiteiten plaats. Zo is er ruimte voor debat, muziek, een ontmoetingscafé, co-werkplek, theater, kookworkshops, stiltekamer en zoveel meer. Kortom voor elk wat wils, dé ontmoetingsplaats voor de komende 8 maanden” zegt Martine De Regge.

Meer info: www.stadslabo.org