De Vlaamse overheid keurde vorig jaar een projectsubsidie goed die de stad Halle de mogelijkheid bood om een landschapspark uit te tekenen in het hart van de stad. Via een inspraakproject met verschillende stakeholders werd onder begeleiding van het studiebureau OMGEVING een ontwerp voor het landschapspark uitgetekend. De opwaardering van de Zenne staat daarbij centraal.

Het projectgebied “Landschapspark Halle” volgt de Zenne vanaf het station van Buizingen in het noorden tot de E429 in het zuiden van de stad. Een kwaliteitsvolle overkoepelende totaalvisie zet de omgeving van de Zenne als een langgerekt landschapspark op de kaart. Het project “Landschapspark Halle” verbindt bestaande en geplande projecten op de oevers van de rivier tot één samenhangend park en creëert er sport-, spel- en rustplekken. Het zwaartepunt van het landschapspark bevindt zich in het stadcentrum. Daar worden, met de Zenne als blauwgroene ader, nieuwe verbindingen gemaakt met bestaande en nieuwe parkzones.

Onder meer de aanleg van een langgerekt Zennepad en een aantal nieuwe landschapsparkbruggen en het opwaarderen en creëren van parken (bijvoorbeeld het Albertpark) en sites (bijvoorbeeld de Molen van Eizingen) maken deel uit van de plannen. Wandelcomfort, rust en het groenzones zijn de sleutelwoorden.

Uniforme inrichtingOm alle nieuwe en bestaande groene plekken langs de Zenne samen te voegen tot één landschapspark, worden ze op dezelfde manier ingericht. Paden, banken, signalisatie,… worden uitgevoerd in een palet van sobere, onderhoudsvriendelijke materialen die natuurlijkheid en moderniteit verenigen.

 Vernieuwing Albertpark als startpuntDe uitvoering van het nieuwe landschapspark is een project op langere termijn waar veel partijen bij betrokken zijn. Op korte termijn staat alvast de opwaardering van het Albertpark gepland als startproject.