"Een nationale staking is een atoombom,' zegt sp.a-voorzitter Bruno Tobback. 'Een atoombom moet je houden voor een wereldoorlog. Of voor een rechtse regering."

Nadat al enkele dagen uit de meest onverwachte hoeken felle kritiek wordt geuit op de staking van maandag, doet sp.a-voorzitter Bruno Tobback er vandaag een schepje bovenop. In een interview met Le Soir noemt Tobback de staking een 'atoombom' die door de vakbonden 'verkeerd gebruikt wordt.'

"Atoombom dient voor rechtse regering"

"Een nationale staking is een bijzonder zeldzaam wapen, een atoombom die je bewaart voor een wereldoorlog, voor de ultieme strijd, om te gebruiken tegen een rechtse regering die rechtse maatregelen neemt."

Bom zonder effect

"Deze staking gaat de regering niet doen vallen. Een staking die de regering niet doet vallen is een bom zonder effect."

Tobback kan geen begrip opbrengen voor de vakbonden die de regering Di Rupo een anti-sociale regering noemen. "Deze regering voert strijd tegen fiscale fraude. Ze verhindert dat sommigen minder belasting betalen dan anderen. Dat is toch net wat de bonden al jaren vragen?"

Europa

'Dit regeerakkoord zou nooit goedgekeurd worden door Merkel of Sarkozy,' zegt Tobback nog. 'De bonden moeten toch zien dat wij niet aan het handje van Europa lopen.' (EE) (Knack)