De Vlaamse regering koos al voor pestbelastingen in de vorm van hogere facturen. Denk aan duurder hoger onderwijs, meer betalen voor kinderopvang, hogere factuur voor water en elektriciteit, … De federale regering doet daar nog een schep bovenop met een lawine aan onrechtvaardige maatregelen zoals de indexsprong, hogere kosten voor gezondheidszorg en hogere BTW. “Het valt daarbij op dat de sterkste schouders de besparingsdans ontspringen, en het grootste deel van de inspanning op de zwakste schouders wordt gelegd”, zegt Bruno Tobback. “Deze rechtse regeringen zullen de gewone man, vrouw en gezin hard raken. Wie dan al in een financieel benarde situatie zit zal die schok nog veel sterker voelen. Het discours van ‘wie arm is, heeft het zelf gezocht’ is daarbij extra pijnlijk.”

Als we mensen echt uit armoede willen krijgen, moeten we alvast de sociale uitkeringen boven de armoedegrens tillen en welvaartsvast maken, zoals al in de eerste paragraaf van het programma van sp.a staat. Maar dat is iets wat de nieuwe rechtste regeringen niet van plan zijn. “De armoedeverenigingen hebben dan ook alle redenen om te laten zien dat ze erg ongerust zijn. Ik zei het al: waar mensen ongerust zijn, zal je sp.a vinden. Zoals op zondag 12 oktober dus.”

PRAKTISCH: De betoging vertrekt om 14 uur aan Brussel-Noord en eindigt op het Europakruispunt (Brussel-Centraal), waar mensen in armoede vanaf 15 uur op het podium hun verhaal doen. De manifestatie eindigt rond 17 uur. sp.a verzamelt om 13:45 uur op de hoek van de Albert II-laan met de Bolivarlaar (aan het Belgacomgebouw).

Meer info op http://www.netwerktegenarmoede.be/acties/nationale-manifestatie-op-12-oktober-in-brussel-laagste-inkomens-omhoog