Start Up Wonen: zodat jongeren opnieuw een eigen woning kunnen kopen

Start Up Wonen: zodat jongeren opnieuw een eigen woning kunnen kopen

“Een eigen woning. Voor vele Vlamingen is het een levensdroom. Maar voor de jongeren en jonge gezinnen van vandaag is het steeds meer een verre droom. De verkoopprijs van woningen is de voorbije 15 jaar drie keer sneller gestegen dan het gemiddelde maandelijks inkomen. sp.a wil jongeren opnieuw een basis geven om de droom van een eigen woning vorm te geven. sp.a heeft daarom het sp.a-plan “Start Up Wonen”-plan uitgewerkt: de lokale wooncoöperatie als sleutel op de deur voor jongeren. Bij iedere verkiezing roept elke politieke partij dat ze betaalbaar wonen willen, sp.a legt als eerste partij een duidelijk en realistisch plan op tafel.” Aldus Rob Beenders en Alessandro Cucchiara

Jongeren helpen eerste trede te nemen

Voor jongeren en jonge gezinnen wordt het alsmaar moeilijker om een eigen appartement of huis te kopen zonder financiële hulp van de ouders. Een koppel met een gemiddeld inkomen moet tegenwoordig al acht jaar sparen om een lening voor een klein appartement te krijgen, bij een alleenstaande loopt dat op tot 14 jaar.

“Wie geen hulp krijgt van zijn ouders, kan zelf geen huis meer kopen: anno 2018 kan zoiets toch niet. De portefeuille van je ouders zou niet mogen bepalen of je zelf kunt kopen of niet. Dat is niet meer van deze tijd.”

“Iedereen heeft de mond vol van betaalbaar wonen, maar toch gebeurt er zo weinig. Met dit plan is er eindelijk ook actie op het terrein en hoeven jongeren de droom van een eigen woning niet langer op te bergen.”

“Het is niet toevallig dat wachtlijsten voor sociale woningen steeds langer worden. Jongeren die werken, hebben dan wel een loon waarmee ze een lening kunnen afbetalen. Maar velen kunnen daar zelfs niet aan denken, omdat ze niet het eigen kapitaal hebben om een lening te krijgen. De bank vraagt immers dat je zelf een startbedrag van 20 procent van de waarde van de woning inlegt alvorens een lening toe te kennen. En dan moet je nog zelf de notariskosten en de registratierechten betalen. Dan zit je voor een appartement van 150.000 euro al gauw aan een bedrag van boven de 30.000 euro.

Die vicieuze cirkel doorbreekt het sp.a-plan “Start Up Wonen”. Alessandro Cucchiara: “Iedereen heeft de mond vol van betaalbaar wonen, maar toch gebeurt er zo weinig. Met dit plan is er eindelijk ook actie op het terrein en hoeven jongeren de droom van een eigen woning niet langer op te bergen.”

“Met Start Up Wonen” bieden we jongeren weer een platform om hun dromen waar te maken”, besluit Rob Beenders. “Vandaag geloven maar liefst 66 op de 100 jongeren dat ze het niet beter zullen hebben dan hun ouders. Om hen opnieuw zekerheid te bieden, moeten we systemen radicaal durven te herdenken. Onder meer ons woonbeleid. Om jongeren opnieuw te doen geloven dat ze hun toekomst wel degelijk in handen kunnen nemen. Ik ben ontzettend trots op Alessandro dat hij dit plan samen met onze studiedienst heeft uitgewerkt. Betaalbaar wonen voor jongeren, wij zorgen ervoor!”

Lees het volledige plan in de bijlage.