Inspecties uit 2016 toonden aan dat de 4 tunnels die de E40 met Meiser en Montgomery verbinden dringend aan renovatie toe zijn. Na analyse werd besloten om ze volledig te renoveren en tegelijkertijd de tunnelmonden te verkleinen. In augustus 2017 werd na het openbaar onderzoek hiervoor de vergunning afgeleverd.

"We hebben het Reyersviaduct al afgebroken en we zullen de Reyerslaan tot een stedelijke boulevard omvormen met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Daarvoor moeten we eerst de tunnels renoveren. We waarschuwen hierbij dat dit een grootschalig project zal worden. Deze werken zijn belangrijk. We hebben er alles aan gedaan om de impact te beperken, maar gebruikers en bewoners zullen onvermijdelijk hinder ondervinden. Daarom hebben we beslist, ondanks de feesten en de vakantie, om dit reeds 1 maand op voorhand aan te kondigen” zegt Pascal Smet, Brussels Minister van Mobiliteit.

De werken, oorspronkelijk gepland in september, werden uitgesteld omwille van een zinkgat in de riolering op de Leuvensesteenweg in Sint-Joost-ten Node. Vivaqua heeft haar werf afgerond en de asfalteringswerken zijn deze week gepland, waardoor de werken aan het Reyerscomplex binnenkort van start kunnen gaan.

De werken gebeuren in verschillende fases gedurende 1 jaar. Alle details zijn terug te vinden in de presentatie in bijlage. Vanaf 8 januari worden de voorbereidende werken uitgevoerd. In de nacht van 26 januari beginnen de afbraak- en renovatiewerken van de daken van de tunnels met de tunnel die de E40 met Meiser verbindt.

Tijdens de volledige duur van het project blijft het verkeer tussen Meiser en Montgomery mogelijk (2 keer 2 rijstroken, in plaats van 2 keer één rijstrook nu), net als de weg tussen de Kerselarenlaan en Roodebeeklaan.

De omleidingsplannen werden tijdens het coördinatiecomité nagekeken en goedgekeurd door de betrokken gemeenten en de politiezones.

Pendelaars worden aangeraden om hun gewoontes te veranderen (openbaar vervoer, (elektrische) fiets, zich verplaatsen in de daluren, enz ...) door voor de toegang tot Brussel vanaf de Ring langs de Leopold III-laan of de Tervurenlaan te rijden. Omleidingen en de duur van de reis zullen door middel van dynamische borden aangeduid worden vanaf de Ring.

Begin januari zal een informatiecampagne gericht naar een breed publiek worden ingezet zowel in de media als lokaal. Vorige week werden informatievergaderingen georganiseerd gericht naar bewoners en grote aanwezige bedrijven zoals RTBF, VRT of Agoria.