Start van uniek project groepswonen voor senioren op Muide/Meulestede

Als eerste lokaal bestuur in Vlaanderen realiseert OCMW Gent, met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, een project van groepswonen voor senioren. Elke bewoner heeft zijn eigen flat. Daarnaast delen ze enkele ruimtes, beheren ze samen via een vzw het huis en ondersteunen ze elkaar. De nieuwbouw voor het groepswonen komt op de plaats van het vroegere lokaal dienstencentrum De Muide (de voorloper van De Waterspiegel) in de New-Orleansstraat in Meulestede. Het gebouw telt 4 bouwlagen en bestaat uit 9 flats, legt OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens uit.

Startschot

Op dinsdag 29 mei gaven de tien toekomstige bewoners het startschot voor de nieuwbouw in de wijk Meulestede. Het gebouw moet in oktober 2019 af zijn. Tegelijk ondertekenen OCMW Gent en sociale woningmaatschappij WoninGent een samenwerkingsakkoord om op dezelfde site 25 erkende sociale assistentiewoningen voor ouderen op te trekken.

 Zelfstandig blijven wonen

“Groepswonen voor senioren is een nieuwe woonformule waarvoor heel wat belangstelling bestaat”, zegt OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens. “De bewoners bewaren hun privacy. Ze wonen zelfstandig in hun eigen flat, maar tegelijk zijn ze bereid om samen te leven in de gemeenschappelijke ruimtes.  De groep primeert, in die zin dat de bewoners als goede buren voor elkaar zorgen. Zo’n vorm van samenhuizen biedt veel voordelen. De bewoners voelen zich niet eenzaam en kunnen langer zelfstandig blijven wonen. Ook voor hun familie is het een hele geruststelling dat er altijd iemand in de buurt is.”

 Gezamenlijk beheer via vzw

 “Als OCMW Gent zijn wij het eerste lokale bestuur in Vlaanderen om zo’n project van groepswonen voor senioren te realiseren”, vervolgt Rudy Coddens. “In die zin dat de bewoners zelf instaan voor het gezamenlijk beheer van het huis in de vorm van een vzw. Het is de vzw die het gebouw van het OCMW huurt. De bewoners betalen de huurprijs, ongeveer 700 euro, aan de vzw. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen. Zij stellen bijvoorbeeld zelf de huisregels op. Ook in de bouwplannen kregen ze veel inspraak. Tegelijk zijn de flats erkend als assistentiewoning. Daardoor komen bewoners met een laag inkomen in aanmerking voor een financiële tussenkomst door het OCMW.”

 Samenwerking

In oktober 2019 moeten de bewoners er hun intrek kunnen nemen. Aan de nieuwbouw hangt een prijskaart van 2,185 miljoen euro, waarvan 182.000 euro wordt gesubsidieerd door de Provincie Oost-Vlaanderen. Daarnaast ondertekende  Rudy Coddens en Guy Reynebeau, voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent een samenwerkingsakkoord voor de bouw van 25 erkende sociale assistentiewoningen op dezelfde site langs de New-Orleansstraat.

Ouder worden in eigen wijk

De studie ''Ruimte voor ouderen'' toonde aan dat er in Meulestede een tekort is aan 33 assistentiewoningen voor ouderen. Met deze twee projecten is deze nood geledigd. Hierdoor kunnen de buurtbewoners ouder worden in hun vertrouwde wijk.