Om jonge alleenstaanden of gezinnen een duwtje in de rug te geven in hun zoektocht naar een huis in Leuven, pakt de stad uit met een experiment rond starterswoningen.

Goed nieuws voor jonge Leuvenaars die de laatste jaren tevergeefs op zoek zijn naar een betaalbare verblijfplaats in de stad. Tot en met 16 juli kunnen ze zich kandidaat stellen voor een nieuw concept van starterswoningen. In totaal komen er via het project 'De Latten', aan het begin van de Vaartkom tussen OPEK en de aanloop naar de Keizersberg, twaalf nieuwe huurappartementen vrij. Die moeten een duwtje in de rug geven aan diegenen die in de stad willen blijven wonen. "Met de twaalf huurappartementen willen we een antwoord bieden aan het probleem voor jonge mensen om in Leuven een betaalbare woning te kopen", verduidelijkt schepen van Wonen Mohamed Ridouani (sp.a). "Er zijn heel wat jonge mensen die tussen twee groepen vallen: ofwel verdienen ze te veel om in aanmerking te komen voor een sociale woning, ofwel verdienen ze te weinig om een huis te vinden via het huidige marktaanbod. Omdat we hen in de stad willen houden, hebben we samen met het autonoom gemeentebedrijf dit nieuwe experiment uitgewerkt."

Sparen

Interessant aan het concept is het systeem om een deel van de huur terug te recupereren wanneer je nadien van plan bent om een woning in Leuven te kopen. "Voor elke maand dat je huurt, wordt er een zogenaamde 'verwervingssubsidie' opzij gelegd. Deze subsidie is bedoeld om na de huurperiode je kansen te vergroten om een woning aan te kopen", aldus projectleider Tania Vandenbroucke. "De eerste drie jaar sparen de huurders maandelijks 125 euro, ongeacht het type appartement. Na het derde jaar gaat het maandelijks bedrag telkens met 25 euro naar beneden tot het zevende jaar wanneer het spaarpotje niet meer groeit. Het maximale bedrag dat je zo kan sparen, bedraagt na zes jaar dus 7.200 euro, maar wie er na het eerste jaar al uitstapt kan ook nog altijd rekenen op 1.500 euro. Iedereen heeft recht op die subsidie wanneer je binnen de drie jaar na de huurperiode een woning of bouwgrond op het grondgebied van Leuven aankoopt."

Voorwaarden

De prijs van de appartementen, die volledig afgewerkt zijn, zal onder de marktprijs liggen. Al zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden om de toewijzing op een objectieve manier te laten verlopen. "We willen in jonge mensen aantrekken, maar ook de band met Leuven als woon- en werkstad zal beloond worden. Daarom zullen we een puntensysteem hanteren om de volgorde van de kandidaat-huurders te bepalen", aldus Ridouani. "Wie jonger is dan 25 jaar krijgt 5 punten, wie al minstens drie jaar gedomicilieerd is in Leuven krijgt 3 punten en wie het voorbije jaar in Leuven heeft gewerkt of was ingeschreven in het onderwijs verdient 2 punten. In totaal kan men 10 punten verzamelen. We dit experiment evalueren en als het resultaat positief is, zullen we ook andere locaties onderzoeken." Wie geïnteresseerd is in de starterswoningen of meer details wil weten over de voorwaarden kan op woensdag 11 juni terecht om 19.30 uur in Opek voor een infomoment.


© 2014 De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws)