sp.a-raadslid Toon Wassenberg wil dat Antwerpen toetreedt tot de Statiegeldalliantie

Bij de lancering van de Statiegeldalliantie (www.statiegeldalliantie.org) op 27 november 2017 bundelden meer dan 20 organisaties, bedrijven en lokale overheden hun krachten. Ze hebben één concrete vraag aan de Nederlandse en Vlaamse regeringen: voer  statiegeld in op álle PET-flessen en blikjes. Intussen telt de alliantie al veel meer leden. 

Zwerfvuil verloedert het straatbeeld en is een dure affaire voor de gemeenten die het openbaar domein proper houden. sp.a pleit daarom bij monde van raadslid Toon Wassenberg (gemeenteraad 29.01.2018) voor de invoering van statiegeld op drankverpakkingen (blik en PET). In landen zoals Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken en Finland is die maatregel succesvol gebleken. In Antwerpen sprak zowel de vorige als de huidige schepen voor Stads- en Buurtonderhoud zich al uit voor de invoering van statiegeld. Maar concrete stappen werden niet gezet. Een eerste stap is dat Antwerpen zich aansluit bij de alliantie, zoals Toon Wassenberg vraagt.

Volgens een enquête van Testaankoop uit 2017 is 68% van de bevolking voorstander van statiegeld op plastic flessen en 64% voor statiegeld op blikjes. 88% van de ondervraagden is bereid om verpakkingen terug te brengen naar inzamelpunten zoals de supermarkt.