Heel de maand mei en ook begin juni 2018 vinden in Gent tal van activiteiten en debatten plaats die democratie, de burger, de stad en Europa centraal stellen - van de grootste fanfare van Gent tot een 'presentatiebattle' tussen jongeren. Het idee voor de campagne ‘Cities4Europe, Europe for citizens’ komt van Daniel.

“Gent is voorzitter van het stedennetwerk Eurocities dat 140 miljoen stedelingen vertegenwoordigt. Onze campagne zal tonen hoe steden de Europese Unie kunnen inspireren en zo bijdragen tot een positieve en gemeenschappelijke toekomst voor Europa.”

Bijna 80 steden doen mee, met naast Gent kleppers zoals Athene, Barcelona, Birmingham, Istanbul, Milaan, Parijs en Wenen.

“In Gent zullen in mei en deels in juni verschillende activiteiten plaatsvinden die focussen op de samenwerking met en inspraak van de burger, en op Europese waarden zoals solidariteit, gelijkheid en democratie. De start is op zaterdag 5 mei om 11 uur met het evenement ‘Gent in G’, een massaconcert op het Emile Braunplein. Daarna volgen nog onder andere ‘Gent aan Zee’ (een gratis klimaatfestival), ‘Onze eeuw’ op 8 mei met 800 jongeren in de Vooruit, en een publiek debat over de ‘Sustainable Development Goals’ van de VN.”

Op woensdag 6 juni 2018 wordt de campagnemaand officieel afgesloten met een groots slotevenement ‘Stem wijs’.

“Nog tot 19 mei kunnen de Gentenaars ideeën delen voor een ‘wijs Europa’. Tijdens ‘Stem wijs’ worden de winnende ideeën bekendgemaakt. Jongeren en studenten (18- 30 jaar) nemen het tegen elkaar op tijdens een spannende 'presentatiebattle' met de vijf beste ideeën als insteek. Ook voor die wedstrijd kunnen jongeren zich nog inschrijven tot 19 mei, door hun kandidatuur in te sturen naar internationaal@stad.gent. De winnaar mag als jongerenvertegenwoordiger en ‘Gentse president voor Europa’ mee naar Edinburgh voor de volgende jaarlijkse conferentie van Eurocities!”

Alle info op de website van 'Wijs Europa'.