Twaalf Vlaamse steden gaan nauw samenwerken in de strijd tegen racisme en discriminatie op basis van een gemeenschappelijke visie. Op donderdag 22 maart 2018 sloten Brugge, Denderleeuw, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Roeselare, Turnhout, Sint-Niklaas en Oostende daarover een samenwerkingsovereenkomst af.

In 2017 bracht de Gentse schepen van Gelijke kansen, Resul Tapmaz de centrumsteden tweemaal samen voor een rondetafelgesprek over racisme en discriminatiebestrijding. Uit dat initiatief vloeit nu het Vlaams stedennetwerk voort. De steden zullen goede praktijken ontwikkelen en uitwisselen, en gemeenschappelijke standpunten innemen ten opzichte van hogere overheden. Een keer per jaar treffen de bevoegde schepenen elkaar  voor overleg, uitwisseling en afstemming. Twee keer per jaar komen de bevoegde stadsdiensten samen om goede praktijken te delen.

'In Gent leven 161 nationaliteiten samen en worden meer dan 100 talen gesproken. We bezitten heel wat expertise over samenleven in diversiteit. Die expertise delen we al langer op Europees niveau, ook in eigen land willen we meer samenwerking' zegt Tapmaz. 'Het is verrijkend om te leren van succesvolle initiatieven in andere steden. Gent wil een katalysator zijn in de strijd tegen racisme en discriminatie, niet alleen in Vlaanderen, ook in Europa.'

Lees het volledige persbericht