Earth Overshoot Day valt dit jaar al op 1 augustus. Dat betekent dat we op woensdag 1 augustus de grondstoffen, voedingswaren en andere rijkdommen die de aarde op 1 jaar kan produceren, opgebruikt hebben. De provincie Antwerpen wil er met de Klimaatstrijd alles aan doen om Earth Overshoot Day in 2019 zolang mogelijk uit te stellen. Meedoen is kinderspel via de gratis For Good app die je downloadt op je smartphone.


De Klimaatstrijd – al 204 370 kg CO2 uit de lucht

Elke inwoner van de provincie Antwerpen die de gratis For Good app downloadt, kan deelnemen aan de challenge de Klimaatstrijd. De app trackt je transport. Je eetgewoonten en meterstanden geef je zelf in. De app verwerkt je gegevens en geeft dan aan hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen leeft zoals jij. En dat zet aan tot actie, want slechts een enkeling heeft minder dan 1 aardbol nodig. Krijg je pakweg 4 wereldbollen te zien? Dan helpt de app je met gemakkelijke tips en trucs om je ecologische voetafdruk te verkleinen. “We hebben de For Good app ontwikkeld om duurzaam leven voor iedereen eenvoudiger te maken. Bedrijven, scholen, en overheden zoals de provincie Antwerpen gebruiken de app ook om hun community te sensibiliseren en te betrekken bij het verkleinen van hun ecologische voetafdruk.” vertelt Maarten Desmet, oprichter van For Good.


Via de challenge engageer je je om missies te volbrengen. Gedeputeerde voor Leefmilieu Rik Röttger vertelt: “Deelnemers kiezen zelf hoe ze hun ecologische voetafdruk te lijf gaan: door minder vlees te eten, minder met de auto te rijden, de tv te laten voor wat het is en een boek te lezen, seizoensgroenten te eten, enzovoort. We blijven onze gemeenten en inwoners aanmoedigen zodat we allemaal samen nog vele tonnen CO2 uit de lucht kunnen houden. De Klimaatstrijd startte in maart en op enkele maanden tijd bespaarden de deelnemers samen 204 370 kg CO2.”


Wedstrijd

 De Klimaatstrijd is ook een wedstrijd. De 70 gemeenten van de provincie Antwerpen strijden niet alleen voor een betere planeet, maar ook tegen elkaar. De gemeente die zich het meest inzet en de meeste vooruitgang boekt, neemt in maart 2019 de titel van ‘Gemeente met de Kleinste Ecologische Voetafdruk’ mee naar huis. De resultaten van alle deelnemende inwoners van je gemeente weerspiegelen zich in de gemeenteranking. Momenteel voeren Herenthout, Kontich en Vosselaar het klassement aan.

  

 Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day is de dag dat alle bronnen van de aarde uitgeput zijn. Op 1 januari start de telling en die stopt in 2018 al op woensdag 1 augustus. Vanaf donderdag 2 augustus leven we op krediet en spreken we reserves aan. De ngo Global Footprint Network neemt bij de bepaling van Earth Overshoot Day onder meer het gebruik van aardse grondstoffen, de CO2-uitstoot van de mensheid door onder andere het verbranden van fossiele brandstoffen en de verwerking van onze afvalstoffen in rekening. In 2017 viel Earth Overshoot Day op 3 augustus, in 2016 op 8 augustus en in 2015 op 13 augustus. Een tendens die de Klimaatstrijd mee wil ombuigen.


Meer info:
www.deklimaatstrijd.be - #deKlimaatstrijd - www.facebook.com/groups/deklimaatstrijd/

www.forgood.eco – www.overshootday.org