John Crombez uit – net als Bart Van Malderen afgelopen weekend in het Vlaamse halfrond – zijn diepe bezorgdheid: “Als het moedig is om gezinnen op kosten te jagen, dan stel ik me daar toch vragen bij. Ik vind dat nogal straf voor een regering die de gemakkelijkste begroting heeft. Dit treft de gewone mensen, die hard werken om rond te komen. Hun lening wordt duurder en het inschrijvingsgeld van studerende kinderen schiet omhoog, om nog maar te zwijgen van het kindergeld.”

“Tienduizenden gewone mensen zullen hun water- en energiefactuur zien stijgen. Die gratis kilowattuur was trouwens een herverdelende maatregel van grootverbruikers naar kleine verbruikers. Van bedrijven naar gezinnen. En dit is nog maar de eerste stroom facturen die binnenkomt.”

De nieuwe Vlaamse regering schermt met sociale correcties, beweert ze. John Crombez: “Natuurlijk gaat ze dat zeggen. In de jaren 80 is hetzelfde gebeurd. Dat is geen maatschappijmodel. Het is een excuus om het massa’s gezinnen financieel moeilijk te maken."

"Deze regering heeft niet naar de subsidies voor bedrijven gekeken. Die laat ze ongemoeid. Terwijl ze de steun aan gezinnen schrapt. In haar verkiezingsmemorandum waarschuwt het beweging.net (het vroegere ACW) voor een samenleving die de sociale rechten verwaarloost. Wel, ze kreeg net het omgekeerde van deze Vlaamse regering.”