“Het is nodig dat slechthorenden een aanspreekpunt krijgen”, zegt Rob Beenders, die zelf slechthorend is. “Nu verwijzen dokters recht naar de winkels voor gehoorapparaten, terwijl er nog andere goede therapieën zijn om mensen te helpen.” Daarom werkt hij nu aan een voorstel.

Vrijdag 3 maart is het World Hearing Day, de werelddag voor mensen met gehoorproblemen. “De impact ervan op je leven wordt nog altijd onderschat. Deze mensen isoleren zichzelf vaak”, aldus Rob Beenders.

“In België zijn er 1,3 miljoen slechthorenden. Slechts 200.000 van hen dragen een hoorapparaat. Tien procent van de Vlamingen, meer dan 600.000, heeft een blijvend gehoorprobleem. De 7.000 mensen die gebarentaal spreken krijgen wel subsidies, maar de rest krijgt nu geen structurele steun. Vandaar mijn wetsvoorstel voor een decreet waarin de financiering geregeld wordt. Verenigingen zoals Ahosa kunnen dan dienstdoen als een soort dispatching tussen dokters, patiënten en therapieën”, legt Rob Beenders uit.

Rob Beenders is zelf doof aan één oor na een infectie via een slecht functionerende airconditioning. “Ik draag een hoorapparaat en hoor dus goed wat achter mij gezegd wordt. Dus ook als mensen over mijn hoorapparaat bezig zijn. En dat zijn er best veel. Ik ben samen met de verenigingen al een paar keer naar het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) getrokken om steun te vragen en om een actieplan uit te werken. Ze begrijpen ons wel, maar er is deze legislatuur geen geld voor. Vandaar mijn decreet.”