Vandaag start de Kazachgate-commissie die voorgezeten wordt door Dirk Van der Maelen. Deze commissie onderzoekt hoe de afkoopwet in ons land tot stand is gekomen. “Ik wil absolute klaarheid over hoe de wet om vervolging voor bepaalde misdrijven af te kopen er is gekomen. Ik verwacht dat ieder parlementslid dat lid is van de commissie alles uit de kast haalt om te achterhalen wat er met de afkoopwet gebeurd is. Dat zijn we aan onszelf verplicht”, zegt Dirk Van der Maelen.

De afkoopwet wet zorgt ervoor dat je kan ontsnappen aan strafvervolging door een geldsom te betalen. Je wordt dan niet langer vervolgd, en krijgt dus ook geen strafblad. “Het is pure klassenjustitie die in achterkamertjes wordt bedisseld en die is voorbehouden voor wie zich dure advocaten kan veroorloven”, zegt Dirk Van der Maelen.

“Er is om onverklaarbare redenen een wet met tgv-snelheid door het parlement gejaagd. Een slechte wet, dan nog. Er zijn toch wel veel toevalligheden. Ik zou geschokt zijn als blijkt dat in België wetten op maat van miljardairs worden gemaakt”, aldus Dirk Van der Maelen.

“We moeten achterhalen of het mogelijk is dat hier in België duistere invloeden aangewend worden om te bekomen dat zulke wetten goedgekeurd raken. Dat zijn zaken die het hart van onze democratie raken. Een democratie die zichzelf respecteert, kan dat niet dulden”, besluit Dirk Van der Maelen.