Vorige week viel iedereen over elkaar om om ter luidst zijn verontwaardiging te uiten toen bleek dat België voor de toetreding van Saudi-Arabië tot de VN-Vrouwenraad had gestemd. Gisteren had er over echte verandering gestemd kunnen worden in het Vlaams Parlement, maar het verschil tussen de woorden en de daden van deze meerderheid is groot.  

"We horen altijd straffe taal over mensenrechten, maar de daden van deze meerderheid blijven uit. Opnieuw gaan we plat op de buik voor de petrodollars." 


In de pers wordt luid geroepen dat er een wapenembargo naar Saudi-Arabië moet komen, omwille van de talloze mensenrechtenschendingen, de rol van het land in de wrede oorlog in Jemen en de hongersnood tot gevolg en de blijvende financiering van extremistisch salafisme. De meerderheidspartijen hebben nochtans het voorbije jaar meerdere keren de kans gehad om een wapenembargo in te voeren, telkens op initiatief van sp.a, maar ze werden keer op keer zonder scrupules weggestemd. 

Ook als het over economische relaties gaat, dan zien we dezelfde spreidstand. In het recente boek van de voorzitster van de Open VLD kondigde ze aan dat we "met zo'n dictatuur geen zaken moeten doen", maar in de bespreking van de resolutie zei Rik Daems nog "dat de situatie in Saudi-Arabië op dit ogenblik niet van dien aard is om de economische relaties te verbreken." 

De meerderheidspartijen blazen warm en koud als het over Saudi-Arabië gaat. "Hier had Vlaanderen als vredesregio een duidelijk punt kunnen maken, maar als economische en andere belangen op het spel staan, dan verstopt men zich liever achter een ander." 

Bekijk hier het volledige debat.