De Brugse graffiteurs Jeremiah Persyn en Stan Slabbinck staken het waterpompstation in een nieuw kleedje. Uit een bevraging bleek dat de Marmot, hét symbool voor de wijk Sint-Jozef, hierbij niet mocht ontbreken. 

Inspirerend buurtproject in Sint-Jozef

Stad Brugge heeft van de herinrichting van De Bilk in Sint Jozef gebruik gemaakt om het verloederde waterpompstation in een nieuw kleedje te steken. Het waterpompstation werd meermaals het slachtoffer van illegale graffiti-opschriften en gaf een verloederde indruk. Er zijn al een aantal volkstuintjes en op deze locatie komt binnenkort ook een nieuw speelplein voor kinderen tot zes jaar. Met de opwaardering van het pompstation, wil Stad Brugge een aangenaam en inspirerend totaalconcept verwezenlijken.

De Brugse graffiteur Jeremiah Persyn en collega Stan Slabbinck werden aangesteld om de muren van het waterpompstation een facelift te geven. De preventiedienst lanceerde een oproep in de buurtraad en de buurtkrant. Uit de bevraging bleek dat de Marmot, hét symbool voor de wijk Sint-Jozef, uiteraard niet mocht ontbreken. Op deze manier kregen de graffiteurs van de bewoners de nodige inspiratie om aan de slag te gaan. Op 2 juli 2016 toverden de kunstenaars in twaalf uur tijd prachtige beelden op de muren van het waterpompstation.

Systematische aanpak van illegale graffiti

Stad Brugge is tot ver buiten de stadsgrenzen bekend voor haar snelle en efficiënte aanpak voor het verwijderen van illegale graffiti. Dit gebeurt systematisch en op een professionele manier, met respect voor het cultureel erfgoed. Voor bewoners is deze service gratis. In 2016 werden tot nu toe 252 locaties aangepakt. Zogenaamde ‘taggers’ worden ontmoedigd om muren te bekladden. Brugge kampt dus veel minder met illegale graffiti dan andere steden.