De Geldenaaksebaan, een belangrijke toegangsweg naar Leuven, zal er binnenkort heel wat kleurrijker uitzien. Zowel de betonnen spoorwegbrug ter hoogte van Abdij van Park als de zijgevel van de Sint-Norbertusschool worden volledig beschilderd. De voorbereidende werken starten volgend weekend. Tijdens de Paasvakantie gaan de street-art artiesten, het Nederlandse kunstenaarscollectief Collin Van der Sluijs en Super A, aan de slag.  

Abdij van Park in Heverlee is één van de best bewaarde abdijcomplexen in Vlaanderen. De mix van eeuwenoude gebouwen en een authentiek landschap maken het een oase van rust aan de Leuvense stadsrand. Toch rijden velen de onopvallende ingang van deze parel onwetend voorbij. Om de toegang meer in de kijker te zetten wilde de stad de betonnen brug over de Geldenaaksebaan, ter hoogte van Abdij van Park, restylen in een opvallende virtuele toegangspoort.

Het is de bedoeling een goede verbinding te creëren tussen de abdijsite, het stadscentrum en andere belangrijke bezienswaardigheden. Deze brug moet als het ware een ‘visuele toegangspoort' worden.

Ook de buurtbewoners waren al langer vragende partij om de brug kunstig te beschilderen en zo de buurt op te fleuren”, voegt schepen Bieke Verlinden toe. “Via ons stadsproject Kom op voor je Wijk, waarmee we Leuvenaars hun ideeën voor de stad laten waarmaken, hebben ze mee hun stempel kunnen drukken op het project en gingen aan de slag met de zijgevel van de Sint-Norbertusschool. Met als resultaat deze prachtige muurschilderingen die de creativiteit en het positieve, kleurrijke karakter van de buurt laten zien”, glimlacht schepen Verlinden.

Link tussen mens en natuur, heden en verleden
De tekening op de spoorwegbrug verwijst naar Abdij van Park als beschermd natuurgebied, getuige de vele vogels die hier vertoeven. We vinden er ook een lichte hint naar de 17e eeuwse monumentale glasramen van Abdij van Park terug. De rasterstructuur op de zijkant van de brug verwijst naar de structuur van de glas-in-lood-ramen. Dit patroon komt ook terug aan de binnenkant van de brug.

Ook op de schoolmuur werd het thema vogels doorgetrokken. Daar werd gekozen voor een prachtige uil, symbool van wijsheid.

Timing

De voorbereidende werken starten volgend weekend (10 maart). De kunstenaars gaan aan de slag tijdens de Paasvakantie. Op zondag 22 april 2018 zijn de schilderwerken klaar. Die datum zal er een inhuldiging en een buurtfeest gehouden worden. Het juiste uur wordt later nog gecommuniceerd.