Vanaf 1 februari gelden op de sociale netwerksite Facebook nieuwe regels, regels die de privacy van de gebruikers nog meer dan voorheen te grabbel gooien. Privé-informatie kan Facebook voortaan gebruiken voor commerciële doeleinden; foto’s, berichten en gegevens zijn nu eigendom van Mark Zuckerberg. De zogenaamde ‘hoax-berichten’ van gebruikers - waarbij ze expliciet aangeven dat ze dat niet willen - slaat Facebook in de wind.

Kamerlid Karin Jiroflée maakt zich zorgen: “Wie een account heeft of aanmaakt, verklaart zich meteen akkoord met de voorwaarden. En die bepalen nu dat elke gebruiker afstand doet van zijn of haar intellectuele eigendom. Dat gaat niet enkel om foto’s, filmpjes of berichten. Ook je contactpersonen en adressenlijst kan Facebook naar hartenlust gebruiken.”

Daarom vroeg Jiroflée de Staatssecretaris voor Privacy in actie te schieten en in te grijpen om onze privacy zoveel mogelijk te garanderen. “De staatssecretaris erkent het probleem, maar helaas wacht hij op een Europees initiatief, zoals de oprichting van een Europese waakhond, om concrete stappen te zetten. Hij verschuilt zich achter het feit dat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland zetelt. Daardoor zouden op dit moment enkel de Ierse privacywetten voor Facebook van tel zijn.”

Jiroflée benadrukt dat we op Belgisch niveau wel degelijk iets kunnen ondernemen en niet langer hoeven te wachten. “Zo heeft Duitsland al beslist om Facebook te onderwerpen aan de eigen privacywetten. Waar wachten we dan nog op? Het is dus mogelijk om Facebook te dwingen onze regels en wetten te respecteren. Als het in Duitsland zo snel kan gaan, moet dat bij ons ook kunnen.”