sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen moedigt zo veel mogelijk mensen aan om zich te scharen achter een veiliger wapenhandelbeleid. In juli onderhandelt minister Didier Reynders over een VN-verdrag dat onverantwoorde wapentransfers moet stoppen. "Een historische kans om wapens uit de handen van schurken te houden", zegt de sp.a'er, die eerder al initiatieven nam om anti-persoonsmijnen alsook cluster- en uraniumwapens te verbieden. "Het wapenhandelverdrag mag geen lege doos worden. Teken daarom de petitie van Amnesty en maak minister Reynders duidelijk dat hij voluit voor een strikte regels moet gaan."

Lichte en kleine wapens (handvuurwapens, machinegeweren, granaten, raketwerpers) hebben een massale vernietigingskracht. Elk jaar sterven om en bij een half miljoen mensen door deze wapens. Dat komt neer op één persoon per minuut. Voor elk dodelijk slachtoffer, raken er nog eens drie gewond. Het leeuwendeel van deze wapens is illegaal verkocht en geraakt in handen van wrede dictators en radicale groepen.

"We moeten deze wapenleveringen dringend koppelen aan voorwaarden die veiligheid en armoedebestrijding bevorderen.", zegt het Kamerlid. "We mogen de verkoop van wapens niet toelaten aan schurken die hun voeten vegen aan de mensenrechten. Eerder geleverde wapens aan Libië,  maken nu burgerslachtoffers in Mali. De Vlaamse militaire technologie die Saoudi-Arabië kocht, diende  o.a. om het vreedzaam verzet in Bahrein in de kiem te smoren. En in Syrië zou de situatie minder uitzichtloos zijn als niet alle milities tot de tanden bewapend waren."

In juli van dit jaar komen wereldleiders om het allereerste internationale wapenhandelverdrag op te stellen. Eerder gaf De Kamer via een resolutie een duidelijk oproep aan de regering om volop voor een sterk verdrag te gaan. Dit is een historisch gebeurtenis en kans om de wereld een stuk veiliger te maken. Strikte regels over internationale wapenhandel kunnen immers honderdduizenden levens redden. Auteur van de resolutie, Dirk Van der Maelen: "Parlementairen en burgers kunnen de krachten bundelen om minister Reynders duidelijk te maken dat het wapenhandelsverdrag geen lege doos mag worden. Teken de petitie van Amnesty International en deel die met uw familie en vrienden via e-mail of facebook."