Op 26, 27 en 28 februari 2018 organiseerden studenten Mondzorg van de Arteveldehogeschool op 15 Gentse scholen een beurs rond mondzorg. Kinderen leerden er op een speelse manier trucjes om hun gebit te verzorgen. Opvallende tip: na het ontbijt wacht je beter een half uur tot drie kwartier om je tanden te poetsen. Als je gehaast bent, poets je dus beter voor het ontbijt.

Maart is traditioneel 'Maand van de Tand' in Gent. De stuurgroep Mondzorg van de Stad Gent coördineert al sinds 2008 acties rond mondzorg in deze periode, vooral gericht op kinderen. Ondanks die inspanningen kampen jonge kinderen vaker met een slechte mondgezondheid. Studenten van de opleiding ‘Bachelor in de Mondzorg’ van de Arteveldehogeschool gingen met honderden kinderen van 15 Gentse scholen aan de slag.

De studenten Mondzorg brachten alle bestaande methodieken voor mondgezondheidspromotie in kaart. Zo kwam de stuurgroep Mandzorg tot 13 effectieve methodieken voor het basisonderwijs. Met de verschillende methodieken organiseren de studenten een beurs in 15 Gentse basisscholen. Op de beurs kunnen leerlingen van de derde graad alle trucjes voor een perfecte mondzorg leren. Op hun beurt leren de kinderen van de derde graad de trucjes aan jongere schoolgenootjes.

Resul Tapmaz: 'De mondhygiene bij kinderen moet beter. 1 op de 6 kinderen zag al 3 jaar geen tandarts meer, 1 op de 4 stelt een tandartsbezoek uit tot ze een gaatje hebben. Dat moet beter. De cijfers tonen aan dat het nodig is om te blijven sensibiliseren rond mondhygiëne.'  Tijdens de Maand van de Tand worden verder 800 mondzorgpakketjes uitgedeeld met poetsgerief en poetstips, organiseert Kind en Gezin gratis screening van tanden voor kleuters en gaat vzw Jong met het thema aan de slag.