De studentenstad Leuven beschikt over een enorme bron aan kennis en kunde, studenten met drive, goede ideeën en zin.

Potentieel ondernemerschap, dat helaas te weinig in concrete initiatieven uitmondt. Daarom sloegen 2 jaar geleden de provincie en de KULeuven de handen in elkaar om het studentenondernemerschap te stimuleren. Toen kwamen de plannen voor de studentenincubator en LCIE (Leuven Community for Innovation driven Entrepreneurship) in een stroomversnelling. Voor de opstart kon de incubator op 97.500 euro provinciale subsidies rekenen.

‘Een goed keuze blijkt nu’, vertelt gedeputeerde voor economie Marc Florquin. ‘Intussen zijn de nodige infrastructuur en faciliteiten voorzien, begeleidingstrajecten opgezet, en een community uitgebouwd. De studentenincubator en LCIE waren misschien wel de ontbrekende schakels om het vernieuwend ondernemerschap een boost te geven én te begeleiden’.

LCIE kreeg een subsidie voor ondernemersvorming. Daarmee steunt de provincie vormingsreeksen en begeleidingstrajecten voor (kandidaat) ondernemers. ‘Bedoeling is de opstart, professionalisering, groei, overname of faillissementspreventie van of bij ondernemingen te bevorderen’, vervolgt Marc Florquin. ‘Concreet kreeg LCIE steun om zijn acceleratortrajecten te ontwikkelen. Daar worden studenten in een intensief traject klaargestoomd voor het ondernemerschap’.

In het economisch beleid trekt Vlaams-Brabant de kaart van 5 speerpuntsectoren. Lifetech, Foodtech, Logistech, Createch en Cleantech. Door hierop te focussen wil de provincie verder uitgroeien tot een Europese hotspot waar economische creativiteit en innovatie hand in hand gaan met groeiende welvaart en welzijn. Een topregio met toonaangevende kennisinstellingen en ondernemingen. En met Brussels Airport en de wetenschapsparken als speerpuntlocaties de ideale toegangspoort naar Europa.

‘De studentenincubator past perfect binnen dit verhaal’, besluit Marc. ‘We zijn dan ook erg blij dat de KU Leuven hier versterkt op inzet. Niet alleen om bij te blijven, maar om een voortrekkersrol te spelen. Dat zijn we onszelf verplicht als kennisregio’!


Bekijk hier enkele sfeerbeelden.