Op de OCMW-raad van 30 januari stelde Belfius haar studie rond het socio-demografisch profiel van Maasmechelen voor. “Daaruit blijkt heel duidelijk dat er dringend werk gemaakt moet worden van een derde woonzorgsite in onze gemeente”, zegt Daan Deckers, OCMW-raadslid voor sp.a. 

“De cijfers zijn wat ze zijn”, steekt Deckers van wal, “over een dikke 10 jaar zal de groep Maasmechelse 65-plussers toegenomen zijn met 41%, van 6501 nu naar 9191 in 2030. Binnen de groep 80-plussers is er zelfs een toename van 46,7% (774).” Uiteraard stijgt ook de nood aan rusthuisbedden aanzienlijk. “Het programmatiecijfer - een cijfer dat bepaald wordt door het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid – voorziet dat er 484 rusthuisbedden in Maasmechelen zouden moeten zijn in 2017. Tegen 2025 spreekt men van 610 bedden. Als je weet dat er vandaag slechts 240 rusthuisbedden erkend zijn, 120 in ‘Heyvis’ en 120 in de ‘Maasmeander’, dan is er nog een hele weg te gaan.”

sp.a Maasmechelen had in de vorige legislatuur reeds plannen voor een derde woonzorgsite, het zogenaamde ‘Zorgbos’. “Dit ‘Zorgbos’ zou 100 rusthuisbedden met zich meebrengen, alsook 50 assistentiewoningen en 120 bejaardenwoningen. De bejaardenwoningen zouden gefinancierd worden door Maaslands Huis, de rest door Vilain XIIII. Geen euro voor de gemeente dus, met uitzondering van het aanleggen van een stukje extra wegenis. Jammer genoeg veegde deze CD&V, Open VLD en NV-A-meerderheid de plannen van tafel, zonder ook maar één alternatief uit te werken. Dat was duidelijk een gemiste kans, bewijzen de cijfers van Belfius nu opnieuw”, zegt Deckers. “Blijkbaar willen Terwingen en co geen aangename ‘oude dag’ voor de inwoners van Maasmechelen en schuiven ze de problemen liever door naar de volgende legislatuur.”

Deckers hoopt dat deze studie aanleiding geeft tot concrete plannen vanwege de meerderheid. “Het is echt vijf voor twaalf om de vergrijzing in onze gemeente het hoofd te bieden. Als deze studie geen alarmbelletjes doet rinkelen bij de meerderheidspartijen, dan is het simpelweg een kwestie van onwil.”