Bron: Het Laatste Nieuws/Kempen, Do. 14 Apr. 2016, Pagina 18

De Scouts en Gidsen 5de en 12de in Herentals, ook gekend als Scouts en Gidsen Reynaert-Adinda, kunnen binnenkort starten met de bouw van hun nieuwe lokalen aan Wijngaard. Voor de financiering van de bouwwerken kunnen ze rekenen op de steun van het stadsbestuur.

Het huidige gebouw van de scouts aan de Wijngaard in Herentals is een 45 jaar oud. Het pand is volledig versleten en isdringend aan vervanging toe. Er is zelfs geen verwarming. De scouts planden daarom een nieuwbouw, maar de jeugdbeweging heeft onvoldoende eigen middelen. Ook een lening bij de bank bleek niet mogelijk. Het stadsbestuur van Herentals komt daarom te hulp. "Het schepencollege kent een subsidie van 35.000 euro toe aan Scouts en Gidsen Reynaert-Adinda voor de bouw van nieuwe lokalen aan Wijngaard 10. De vereniging krijgt ook een renteloze lening van 190.000 euro van de stad", zegt schepen JanBertels.

Zelf geld inzamelen

De renteloze lening van de stad is goed voor tweederde van de bouwkosten. Het overige deel, nog ongeveer 95.000 euro, moet de jeugdvereniging zelf betalen. De scouts plannen daarom verscheidene activiteiten. Er zijn spullen ingezameld die over anderhalve week per opbod verkocht zullen worden. De scouts willen de ruwbouw en het dak door een aannemer laten plaatsen. De afwerking willen ze zelf voor hun rekening nemen met de hulp van vrijwilligers.

De Scouts en Gidsen 5de en 12de is niet de enige jeugdvereniging die kan rekenen op steun van de stad. "Chiro Morkhoven krijgt een subsidie van 10.036,77 euro voor de renovatie van de keuken. Ten slotte kent het college ook een subsidie van 174,17 euro toe aan het Jeugd Rode Kruis voor de keuring van brandblusapparaten", besluit Bertels