Nieuwe initiatieven voor kinderopvang of bestaande die uitbreiden, krijgen vanaf volgend jaar een subsidie van de stad Mechelen. Of ze privé of openbaar zijn, maakt geen verschil. De steun varieert van 500 tot 1.750 euro.

Bevoegd schepen Rita Janssens (sp.a) wil nog niet veel kwijt over het akkoord dat vrijdag is bereikt binnen de meerderheid van Open Vld-CDO-Groen! en sp.a-VP. "Wij moeten het reglement nog aanpassen en verfijnen. Maar het staat vast dat wij elk initiatief voortaan op gelijke voet behandelen", zegt ze.

Mechelen kampt met een tekort van 200 plaatsen in de kinderopvang. Onthaalmoeders, organisaties, vzw's of bedrijven die een initiatief opstarten, kunnen vanaf 2009 op enige compensatie rekenen. Tot acht nieuwe plaatsen geeft de stad 500 euro per kind. "Wie meer dan acht plaatsen realiseert, kan rekenen op 1.750 euro per kind", zegt schepen van Financiën Kristl Strubbe (Open Vld). "Wij trekken daarvoor meer dan 300.000 euro uit. Ook initiatieven die in 2008 van start zijn gegaan of hebben uitgebreid, komen in aanmerking."

Als moeder van drie kinderen ligt deze regeling haar na aan het hart. "Wij hebben hier hard voor gevochten. Mijn jongste dochtertje zit zelf in De Kuikentjes, een crèche op de Koningin Astridlaan. Daar is er een wachtlijst van twee jaar", weet Strubbe.

Toch is een kinderopvang lang geen zaak waar je rijk van wordt. "Ik denk dat de meeste mensen niet willen werken voor mijn loon", zegt Kristel Janssens (42). Zij is al twintig jaar actief en vangt twintig kindjes op. "Als we 22 plaatsen creëren, moet ik een vierde personeelslid aanwerven. Dat kost mij 1.600 euro per maand, plus de sociale zekerheid. Met de subsidie van de stad kan ik dus nog geen maand iemand betalen. Maar alle steun is natuurlijk welkom", vertelt Kristel. Op 6 december bakt ze frietjes voor de ouders. "Met de opbrengst kunnen wij dan cadeautjes kopen voor onze kinderen. Anders geraken wij er niet."