Het persartikel van Belga.

(BELGA) = De Vlaamse regering is niet van plan de subsidies voor animatoren in woonzorgcentra te schrappen. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil de subsidies - nu goed voor 47 miljoen euro- op termijn wel hervormen naar een persoonsgebonden financiering, niet meer gebonden aan de juridische vorm van de rusthuisuitbater.

Koepelorganisatie Zorgnet Vlaanderen trok een tijdje terug aan de alarmbel. Uit toen gelekte cijfers van de regering-Bourgeois zou blijken dat er voor animatoren tegen 2016 maar 19 miljoen euro subsidies meer zouden overblijven. Als dat zo zou zijn, berekende Zorgnet, riskeerde de factuur voor rusthuisbewoners met 720 euro per jaar te stijgen.
Maar zo ver zijn we dus nog niet. In de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement antwoordde minister Vandeurzen dinsdag aan Jan Bertels(sp.a) dat hij de subsidies niet zal afschaffen. Volgend jaar verandert er al zeker niets. Op termijn wil Vandeurzen de subsidies "heroriënteren" naar een financieringsvorm afgestemd op de noden van de bewoners en niet langer op het juridisch statuut van de rusthuisuitbater.
Het huidige systeem is immers enkel bestemd voor zogenaamde non-profit en openbarewoonzorgcentra. Het nieuwe systeem waaraan Vandeurzen denkt, zou dus ook gelden voor bewoners in rusthuizen die geen openbaar ofvzw-statuut hebben. Volgens Vandeurzen

wordt het juridisch statuut van het rusthuis dan ook steeds minder relevant. "Er zijn vzw's die duidelijk deel uitmaken van commerciële groepen".
In een nog latere fase gaan de subsidies op in een nieuw financieringsmodel voor de ouderenzorg binnen de zogeheten Vlaamse Sociale Bescherming.

Belga ■