'Zes verouderde sociale woontorens in Nieuw Gent maken plaats voor nieuwe sociale woningen', zegt Guy Reynbeau, voorzitter van WoninGent. 'Ook het park in de wijk en het Rerum Novarumplein veranderen de komende jaren ferm van aanzicht. De veranderingen kaderen in het stadsvernieuwingsproject Nieuw Gent Vernieuwt, dat de wijk moet doen heropleven', vult Sven Taeldeman, schepen van stadsontwikkeling en wonen, aan. 

De Stad Gent en WoninGent staan gedurende de maand mei klaar met een expo waarop iedereen die in Nieuw Gent woont, werkt of verblijft kan zien wat de plannen zijn voor de wijk. 

De afgelopen twee jaar werkte een studieteam samen met de Stad Gent en WoninGent aan een ontwikkelingsplan voor Nieuw Gent. WoninGent besliste om zes woontorens te vervangen en had hiervoor extra plaats nodig om te bouwen. Ook de Stad Gent wil werken aan een aangename en levendige woonwijk.

Samen komen de projectpartners nu naar buiten met de plannen voor de wijk. Heel de maand mei is er een expo in de bibliotheek aan het Rerum Novarumplein. Bezoekers kunnen er een splinternieuwe houten maquette zien waarop de nieuwe bouwprojecten staan. De maquette zal gedurende de looptijd van het project voortdurend aangepast worden. Nu worden de nieuwe gebouwen als abstracte vormen voorgesteld. Zodra er een ontwerp is, worden de gebouwen vervangen door een vorm met meer detail.

Van bij het begin van het project kozen de projectpartners voor een laagdrempelige en visuele communicatie. De Stad Gent nam daarvoor illustratrice Eva Mouton onder de arm. Verschillende tekeningen verbeelden de krachtlijnen van het project.

Voor de expo hebben de projectpartners ook een informerende animatievideo klaar met tekeningen van Eva Mouton. Naar aanleiding van de expo verschijnt ook de tweede editie van de Nieuw Gent Vernieuwt-krant.

Nieuw Gent Vernieuwt in een notendop 

'We werken volgens een ontwikkelingsplan', zeggen Sven en Guy. Op dit plan staat wat waar komt. Dit is nog geen bouwplan. Voor elk gebouw, stukje groen of straat zal een architect een bouwplan maken. Hieronder vindt u uitleg bij de nummertjes op het plan


 1. Er komen nieuwe appartementsgebouwen rond het Rerum Novarumplein. Die appartementen komen eerst. Pas daarna verdwijnt een eerste woontoren.
 2. Het Rerum Novarumplein krijgt een nieuwe inrichting. Er blijven evenveel parkeerplaatsen, maar ze verhuizen naar nieuwe plekken in de wijk.
 3. Op de plek waar nu de zes woontorens staan, komen nieuwe groepen van appartementen in het park. Elke groep appartementen krijgt een binnentuin.
 4. In het grote groene park tussen de gebouwen liggen wandelpaden door de wijk. Die paden blijven. We maken plekken waar u andere mensen kan ontmoeten, waar u kan rusten, tuinieren, spelen en sporten.
 5. Er kunnen ook betere wandel- en fietspaden komen naar de De Deynesite, de Oudenaardse Steenweg en de Pintelaan.
 6. WoninGent bouwt nieuwe kantoren, een magazijn en een ondergrondse parking in de Kikvorsstraat.

Naast de bovenstaande acties worden nog andere deelprojecten voorbereid.

Planning 

Achter de schermen werken de Stad Gent en WoninGent hard aan de uitwerking van de plannen.

 • Op het einde van de zomer 2018 heeft WoninGent wellicht de voorontwerpen klaar voor de eerste bouwprojecten in de omgeving van het Rerum Novarumplein. De Stad Gent en WoninGent zullen de buurt uitnodigen voor een infovergadering.
 • In het najaar van 2018 zal WoninGent bouwvergunningen aanvragen om begin 2020 te kunnen starten met bouw van de eerste appartementsgebouwen.
 • 'WoninGent werkt ook aan de volgorde en de aanpak van de verhuisbeweging voor Nieuw Gent Vernieuwt. Na de bouw van de eerste nieuwe appartementsgebouwen kunnen de bewoners van een eerste woontoren verhuizen', zegt Guy.
 • De Stad Gent bereidt ondertussen de plannen voor de herinrichting van het Rerum Novarumplein en het centrale park voor. De herinrichting zal gefaseerd gebeuren na de bouwprojecten. Bewoners maken in Campus Atelier constructies om nu al het openbaar domein aantrekkelijker te maken. Inzichten uit het Campus Atelier bieden inspiratie voor de eigenlijke herinrichting.
 • De Stad Gent en buurtpartners werken nu ook al dagelijks aan de levendigheid en leefbaarheid van de buurt. Het tijdelijke wijkhuis Bij Pino met een koffiebar, een klusatelier en een doorgeefwinkel is daar een voorbeeld van.
 • De Stad Gent en WoninGent rekenen op een looptijd van ruim 15 jaar voor het volledige project. 'De partners engageren zich om tijdens de werken ook aan de leefbaarheid in de wijk te blijven werken', besluit Sven.


Expo mei 2018 

De expo is te bezoeken:

 • Tijdens het buurtfeest op zaterdag 5 mei 2018 tussen 14 tot 17 uur.
 • Op woensdag 9, 16, 23 en 30 mei van 14 tot 17 uur.
 • Op maandag 14 en 28 mei van 15.30 tot 19 uur.

Bewonersgroepen of buurtorganisaties kunnen ook een afspraak maken voor een toelichting op maat.