Vandaag start de bouw van de voetgangers- en fietserstunnel onder het spoor ten zuiden van station Gent Dampoort. In het voorjaar van 2019 kunnen voetgangers en fietsers er vlot onder het spoor. De tunnel verbindt de Dendermondsesteenweg en de Kasteellaan, ter hoogte van de Gandastraat.
Filip Watteeuw schepen van Mobiliteit: 'dankzij deze tunnel hoeven fietsers niet meer over de Dampoort. Zo zetten we opnieuw een stap naar een veilige fiets- en wandelstad'
Veilig en snel
Ongeveer 300 meter van station Gent Dampoort bouwt de Stad, doorheen de spoorwegberm, een brede fiets- en voetgangerstunnel. Onbeschermde weggebruikers krijgen zo een veiliger en sneller alternatief voor het drukke rondpunt aan de Dampoort, en voor de route langs de Forelstraat.
Aan de ene tunnelzijde sluit de tunnel aan op het voetpad en het fietspad van de Kasteellaan (richting station Gent Dampoort). Aan de andere tunnelzijde takt de tunnel aan op het fietspad naar Malmar/Bijgaardepark en legt de Stad een veilige fietsverbinding aan over de parking van het koopcentrum, tot aan de Dendermondsesteenweg.
De NMBS-parking bij station Gent Dampoort wordt compacter, maar het aantal parkeerplaatsen blijft minstens gelijk. De parking voor de toeristenbussen schuift op, om plaats te maken voor het fietspad naar de nieuwe tunnel.
Gemengde financiering
De tunnel en de wegenis worden betaald door Provincie Oost-Vlaanderen en Stad Gent en EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), Vlaams Gewest en Farys. De Stad Gent bouwt de tunnel en legt de wegenis aan. Infrabel en NMBS zijn, gezien de interactie met station Gent Dampoort, nauw betrokken. Studiebureau Sweco maakte het ontwerp.
Toekomstbeeld Dampoort tunnel
Fietsinfrastructuur
Peter Hertog deputé van de provincie Oost-Vlaanderen: de provincie investeert al langer in haar fietsnetwerk, sinds enkele jaren zijn we een versnelling hoger geschakeld. Er werden overeenkomsten gesloten met onder meer spoorwegbeheerder Infrabel en Waterwegen en Zeekanaal. Fietssnelwegen moeten de ruggengraat worden van de bestaande hoofdroutes. Het worden fietspaden van topkwaliteit om snel en vooral veilig langere afstanden te overbruggen. Die missing links komen er langs spoorwegen, waterlopen, oude spoorbeddingen, gemeente- en gewestwegen.
Stadsvernieuwingsproject 'En Route'
Sven Taeldeman schepen van Stadsontwikkeling: binnen het kader van stadsvernieuwingsproject 'EnRoute' heeft het stadsbestuur 10 actiepunten naar voor geschoven om als eerste mee aan de slag te gaan. Een betere, veilige en duurzame mobiliteit in de oude Dampoortwijk is hier één van. Door de bouw van deze fiets- en voetgangerstunnel krijgen zwakke weggebruikers een veiliger en sneller alternatief voor het drukke rondpunt aan de Dampoort, en voor de route langs de Forelstraat. De herinrichting van de publieke ruimte rond Dampoort zal bijdragen aan aangename en leefbare woonbuurten op maat van het gebied en van zijn bewoners”
Fotomoment bij de start van de werken: Filip Watteeuw schepen van Mobiliteit, Peter Hertog deputé van de provincie en Sven Taeldeman schepen van Stadsontwikkeling
Timing
De opening van de voetgangers en fietstunnel is voorzien in het voorjaar van 2019.
Deze discussie werd gesloten.