De Stad Gent en sogent brengen tegen 2025 samen ongeveer 700 nieuwe budgetwoningen op de markt. Voortaan staat het volledige aanbod budgetwoningen verzameld op één nieuwe website: www.budgetwoningen.gent. Dat maakt het voor mensen die op zoek zijn naar een meer betaalbare nieuwbouwwoning in de stad een pak efficiënter.

Sven Taeldeman schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen en voorzitter van sogent:

‘tot voor kort waren budgetwoningen die te koop waren, versnipperd terug te vinden op meerdere websites. Tijdrovend en niet handig voor geïnteresseerde kopers. Daar brengt de nieuwe website vanaf nu verandering in, het volledige aanbod budgetwoningen dat te koop staat is samengebracht op één website’

Wat is een budgetwoning?

Sven Taeldeman: 'een budgetwoning is een huis of appartement dat te koop is met een korting rond de 20% op de marktprijs. Dit moet helpen om wonen in Gent betaalbaarder te maken. Het gaat telkens om energiezuinige nieuwbouw.

Doe de budgettest

Kandidaat-kopers moeten voldoen aan een aantal voorwaarden om één van de budgetwoningen aan te kopen.

‘Op de nieuwe website kunnen geïnteresseerden de budgettest doen. Door vijf eenvoudige vragen te beantwoorden, weet men vrijwel meteen of men in aanmerking komt voor een budgetwoning. De criteria waar voornamelijk rekening mee worden gehouden zijn het inkomen en de gezinssituatie’ legt Sven uit.