Sven Taeldeman is de nieuwe voorzitter van sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf. Voor de sp.a-schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen is het voorzitterschap van het stadsontwikkelingsbedrijf een logische, maar uitdagende aanvulling op zijn takenpakket.

Eerder dit jaar nam Tom Balthazar ontslag als schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar groen. Tom was ook sinds 2010 voorzitter van sogent. Sven nam met Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen de meeste bevoegdheden van Tom over. Nu voegt Sven dus ook het voorzitterschap van sogent aan zijn takenpakket toe. 

'Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent werkt aan prachtige projecten die in Gent ruimte creëren om te wonen, te ontspannen en te werken. Het is een hele eer om dit voorzitterschap te mogen opnemen en ik zal deze taak met zeer grote inzet en enthousiasme waarmaken', zegt Sven.

Sogent werkt sinds 2003 als een verzelfstandigd autonoom gemeentebedrijf. Het bedrijf heeft een eigen rechtspersoonlijkheid en werkt binnen het kader van een beheersovereenkomst dat met de Stad Gent wordt vastgelegd. Doordat de raad van bestuur van sogent in hoofdzaak is samengesteld uit de gemeenteraadsleden van de Stad Gent en de voorzitter van sogent ook schepen van stadsontwikkeling is, blijft de link tussen het beleid van de Stad en sogent verzekerd.

‘Sogent heeft als missie om van Gent een stad te maken waar het goed is om te wonen, te werken en te leven. Om daarin te slagen, maakt het stadsontwikkelingsbedrijf in onze stad ruimte voor wonen, ondernemen en groen’, legt Sven uit. Daarnaast beheert sogent een groot aantal percelen en gebouwen, vaak met als doel hen een tweede leven te geven. Sinds 2008 beheert sogent ook de goederen van het OCMW Gent. In 2013 richtte sogent HuurInGent op, het stedelijk huurkantoor.