Na de kaaimuren aan het Handelsdok en het Houtdok kreeg ook de kaaimuur aan de oostzijde van het Achterdok, langs de Kleindokkaai, een serieuze opknapbeurt. Enkele meters voor de bestaande muur staat een nieuwe wand, op dezelfde hoogte van de oude kaaimuur. Dat maakt het kaaivlak ernaast meteen ook een stukje breder.

“De renovatie van de kaaimuur langs het Achterdok past volledig binnen de transformatie van de voormalige havenbuurt tot nieuwe woonwijk aan het water. Van de zowat 1500 woningen die daar gepland zijn, komen er ongeveer 150 ten oosten van het Achterdok”, vertelt schepen Sven Taeldeman.

Nu de kaaimuur gestabiliseerd en hersteld is kan de Stad Gent starten met de heraanleg van de Kleindokkaai als promenade. “In de toekomst zal je dus van aan de Dampoort tot aan de oude betoncentrale kunnen wandelen en fietsen via de vernieuwde kade langs het water”, weet Sven.

Ter hoogte van de overgang van het Achterdok naar het Handelsdok, wordt het water breder en heb je een mooi uitzicht over de Oude Dokken. Op die plek is een verlaagd houten vlonderpad gerealiseerd, dat naadloos aansluit op het verlaagde wandelpad langs de Schipperskaai. “Ook bovenaan de kaai zal je kunnen genieten van het weidse uitzicht: hier wordt nog een kraan geplaatst die zal fungeren als uitkijktoren”, voorspelt Sven.

De werken zullen in de loop van 2020 uitgevoerd worden. Voorafgaand zijn nog bodemsaneringswerken vereist.