Bredene wil een voortrekkersrol spelen in de aanpak van plasticvervuiling in de Noordzee en op de stranden. De vzw Ecoduikers schieten alvast in actie.

Vanuit academische middens wijst Colin Janssen, hoogleraar milieutoxicologie aan de UGent, op de ernst van het probleem. “Per kilometer strand vind je tot vijftig kilo groot afval en tot 3,8 kilo klein afval, waaronder vaak bolletjes die gebruikt worden voor de productie van plastic. In zee ligt de verhouding net andersom en vinden we tot 166 kilo per vierkante kilometer van die kleine microplastics. De omvang van het probleem is in kaart gebracht. Nu moet er actie ondernomen worden. In zee sterven jaarlijks een miljoen dieren van zevenhonderd soorten door 'ghost fishing' waarbij ze verstrikt raken in niet meer gebruikte netten.”

Dieren in netten

“Sinds een drietal jaar duiken we zes keer per jaar op wrakken in de Noordzee. We werken met gediplomeerde duikers en kuisen de wrakken op. Want die wrakken zijn de broedplaatsen van de Noordzee. Aan de gezonken schepen blijven netten van vissers vasthaken. Daarin raken dieren verstrikt. De netten worden aan boord gehesen en soms zijn we twintig minuten bezig om een krab los te snijden. Helaas vinden we ook veel dode vissen”, zegt Roel Van Bouwel van de vzw Ecoduikers.

Maar de Ecoduikers, intussen al met vijftig,

zien het breder. “Onze acties zijn ook symbolisch. We krijgen wel wat aandacht en schouderklopjes van de overheid, maar we doen het nog altijd op eigen kosten. We zouden heel graag meer kunnen duiken en willen ook meer aandacht besteden aan het informeren en sensibiliseren door scholen te bezoeken en de jongeren te laten zien wat we doen en waarom het nodig is. Daar zijn nu geen middelen voor. De Noordzee verdient meer aandacht want het is het grootste natuurgebied. We moeten er zorg voor dragen. Het is niet omdat we het niet kunnen zien dat we het niet moeten beminnen.”

Van Bouwel hoopt vooral dat er een mentaliteitswijziging komt. “We moeten ophouden met overal plastic zakjes mee te nemen, moeten zoeken naar alternatieven om te vissen met lood en ijveren dat vissers hun netten afgeven om te recycleren. De door ons opgehaalde netten worden wel gerecycleerd tot bijvoorbeeld sokken.”

Burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger Steve Vandenberghe (SP.A) moet nu zijn collega's warm maken om in actie te komen. Deze week dient hij een resolutie in. De aanwezigheid van meerdere politici uit de meerderheid op het symposium gisteren zorgt alvast voor een breder draagvlak.

Bredene verdeeld 7500 strandasbakken

In Bredene zullen deze zomer 7500 strandasbakken verdeeld worden in de strijd tegen peuken en afval op het strand. Het is een onderdeel van de campagne om het afval op het strand te beperken. "we hallen tweehonderd kilo zwerfvuil per dag op en willen toeristen en inwoners aanzetten om minder zwerfvuil achter te laten", zegt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a). Het merendeel van het afval op het strand spoelt aan. Maar toch wil Bredene dat de strandbezoekers ook betrokken worden. De verdeling van 7500 herbruikbare asbakjes is één van de blikvangers van de actie en moet zorgen voor minder peuken op het strand. "De asbakjes, in de vorm van een neus om ze gemakkelijk in het zand te kunnen plaatsen, zullen door milieuwerkers verdeeld worden aan de strandgasten die roken. Er komen acties aa nde vijf strandposten waarbij medewerkers, verkleed als sigarettenpeuk, de asbakken zullen uitdelen", zegt informatieambtenaar Derek Goes. Bredene kocht de asbakjes, die in verschillende kleuren uitgevoerd worden, in Nederland en investeerde daarin 2000 euro. Er komen ook acties naar de lagere scholen, een opkuisactie met duikers en workshops voor kinderen. Jeugdverenigingen houden deze zomer aan de strandposten dan weer ludieke acties met een gordijn met flesdoppen.