Zaterdag waren de Jong Socialisten al vroeg uit te veren om hun strijdpunten van wonen op de agenda van de verkiezingen te zetten. Hun actiepunten zijn:

Schrap de rol van notaris bij aankoop van een woning: Registratierechten maken de aankoop van een woning extra zwaar. De rol van de notaris bij aankoop van een woning kan geschrapt worden;  dit kan kwalitatief even goed en goedkoper door een ambtenaar. We willen ook de registratierechten voor starters verminderen. Voltooi de geplande bouw van 21.000 sociale koop- en 43.000 huurwoningen. Wachtlijsten voor een betaalbare woning blijven te lang, wij willen dit sneller wegwerken en tegelijkertijd de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een sociale woning optrekken. Het bouwen van extra woningen laat de huurprijs dalen.

Maak wonen betaalbaar door behoud van woonbonus socialer te maken voor de lagere en middengroepen en breiden we de stelsels voor sociale en gewaarborgde leningen voor starters uit. Ondersteun nieuwe en betaalbare woonformules: Delen is het nieuwe hebben. Het kansen geven en stimuleren van woonvormen zoals kangoeroe wonen, samenhuizen, zorgwonen.

Start een centraal beheerd huurwaarborgfonds, zodat nieuwe huurders hun waarborg niet meteen hoeven te betalen maar dit in schijven kunnen doen. Verhoog de kwaliteit en de energiezuinigheid van onze woonbuurten. De Kempen is dé regio in België waar het aanwenden van aardwarmte mogelijk zal worden in de toekomst wat niet enkel duurzaam is, maar het creëert ook jobs en is goed voor uw portemonnee.