Het rommelt bij de sp.a. Het onhandige briefje van Freya Van den Bossche, de slecht georchestreerde exit van Johan Vande Lanotte, het gedwongen ontslag van meer dan 300 personeelsleden. En dan is er nog een directe aanval op de Mechelse kandidaat-voorzitter Caroline Gennez. Die komt vanuit sp.a Rood, een kleine beweging binnen de partij.

De sp.a maakt op dit moment geen solide indruk. Caroline Gennez spreekt dat niet tegen. "We kunnen niet ontkennen dat we in een crisis zitten. Ik begrijp dat er dan kritiek komt op de snelle beslissing van de partijtop om Freya en mij aan te stellen. Ik begrijp dat sommige partijleden vinden dat we eerst moeten bekomen van de schok. Maar het siert Johan dat hij zo snel na de verkiezingsnederlaag een signaal wilde geven. En we kunnen de klok niet terugdraaien. Over het briefje van Freya wil ik niet al te veel kwijt. Zij heeft het recht om te twijfelen. Dat verdient respect."

Dat respect is er niet bij alle partijleden. Maya Detiège en Dirk Van der Maelen spuien openlijk kritiek via de pers. Sp.a Rood gaat zelfs een eigen kandidaat in de voorzittersrace naar voren schuiven in juli.

Caroline Gennez: Het is in ieder geval niet mijn stijl om kritiek via de pers te ventileren. Maar ik begrijp hun reactie wel. Zij willen ook worden gehoord. Laten we eerst alles rustig analyseren. Ik ben wel al begonnen met gesprekken in de partij. Ik zal zeker ook met Maya en Dirk praten.

Heeft Johan Vande Lanotte fouten gemaakt?

Nee, niemand vroeg zijn ontslag en in de debatten voor de verkiezingen maakte hij een solide indruk. Hem wordt verweten dat hij te veel als een professor overkomt, maar dat hij professor is, wist iedereen. Feit is wel dat we vooral campagne hebben gevoerd met het hoofd, niet met het hart. Wat niet wil zeggen dat we nu populistisch moeten worden.

Volgens velen is de sp.a niet meer in staat zich te focussen op die basisthema's. Lang leve het loftsocialisme.

Een socialist mag toch best in een loft wonen? We moeten ons niet te veel op een nichemarkt toeleggen. Back to basics, waar iedereen de mond vol van heeft, is voor mij een heel breed begrip. Het is en/en, niet en/of.

Hebt u een goed contact met de basis?

Ik ga in Mechelen, waar ik schepen ben, vaak naar buurtcafés. Daar kom ik onder de mensen en hoor ik wat er leeft. Dat neem ik op in mijn beleid. Ik ga ook veel spreken voor verenigingen en bedrijven. En ik heb modale hobby's, zoals naar het voetbal gaan. Ik durf gerust te zeggen dat ik met mijn twee voeten tussen de mensen sta.

U wacht een zware taak. U moet een regeringspartij omvormen tot een organisatie die oppositie kan voeren.

Een oppositiekuur is de enige oplossing voor ons op dit moment. Dat oppositiekleed zal ons niet meteen als gegoten zitten, maar de jonge generatie sp.a-politici wil er alles aan doen om het kleed in ieder geval aan te trekken.

En als een tripartite nu toch de enige oplossing blijkt?

Sp.a stapt in geen geval in een tripartite.

Vanuit de oppositie wil de sp.a wel meewerken aan een staatshervorming. Daar staat een prijs tegenover, neem ik aan?

No way. We gaan niet flauw doen. Wij hebben de verkiezingen verloren, we gaan er geen koehandel van maken. Naïef? Helemaal niet. Een partij maakt zichzelf niet groot door te gaan dwarsliggen.

Wat met het kartel?

Het is duidelijk dat het kartel sp.a-Spirit gehandhaafd blijft. We hebben in 2003 zeer goed gescoord, we hebben vorige zondag samen verloren. Patrick Janssens gaat een analyse van de verkiezingsresultaten maken. Elke partij wordt daarbij afzonderlijk bekeken. De vraag zal in ieder geval worden gesteld tijdens de doorlichting. Wat mij betreft gaan we samen door.

Gennez versus Capriati

Voor wie het nog niet wist: Caroline Gennez was een talentvolle tennisspeelster en heeft zelfs nog tegenover de Amerikaanse Jennifer Capriati gestaan. Een hernia maakte noodgedwongen een einde aan haar tenniscarrière. Wat deed haar het meeste pijn? De recente verkiezingsnederlaag of haar gedwongen uitstap uit de tenniswereld?

"Ik kijk met smart terug naar mijn tenniscarrière, maar de verkiezingsnederlaag voel ik op dit moment het meest. Ach, de tijd heelt alle wonden. Voordeel is dat we aan het slechte verkiezingsresultaat iets kunnen doen. Daar ga ik mij dan ook honderd procent voor inzetten."