De Tijdelijke Vereniging Kraaijvanger architecten & SAR architecten maken een nieuw masterplan op voor de site tegen februari 2017. Het Nederlandse bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van publieke gebouwen en ruimtes waar mensen kunnen werken, leren en elkaar ontmoeten. “Hun ontwerp kwam er als beste uit door hun uitgesproken, heldere en doordachte stedenbouwkundigen en architecturale keuzes en een sterke visie op duurzaamheid, mobiliteit en het nieuwe werken”, aldus schepen van Facility Management Martine De Regge.

Het centraal gelegen gedeelte met glazen gevel wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe ontvangstruimte van één bouwlaag. Het zal vlot bereikbaar zijn via een licht hellend vlak langs het Wilsonplein en een royale trap aan de parkzijde. Alle publieksruimtes bevinden zicht op het gelijkvloers voor een optimale toegankelijkheid. Onder de inkomhal, vlakbij de ingang wordt er een grote fietsenstalling voor bezoekers en personeel voorzien. De buitenkant van het oude bibliotheekgebouw blijft grotendeel hetzelfde. De binnenkant zal er wel helemaal anders gaan uitzien. "We gaan de ruimte klaar maken voor het zogenaamde 'nieuwe werken'. Dit houdt in dat we niet meer voor iedereen een vast bureau zullen reserveren. Zo wordt het voor diensten makkelijker om met mekaar in contact te komen. In totaal zullen er tegen 2020 zo'n 1.600 ambtenaren in de gebouwen werken", zegt schepen van Facility Management Martine De Regge.