Je kan er niet naast kijken: de Vaartkom is de afgelopen jaren grondig van uitzicht veranderd. Nieuwe en gerenoveerde gebouwen, verfraaide pleinen, de opengelegde Dijle… De aanleg van het Sluispark, de groene long zo groot als het stadspark, en de vernieuwde Sluisstraat, is volop bezig.

Tussen De Hoorn en het Klein Begijnhof is het een bedrijvigheid van jewelste. Stilaan begin je te zien hoe het nieuwe Sluispark er zal uit zien. De Dijle is opnieuw opengelegd en krijgt een erg zichtbare rol. Bovendien zal het water in de stad écht voelbaar zijn, dankzij lange zittrappen tot aan het water en een heuse waterspeeltuin voor kinderen, iets wat ook de buurtbewoners heel belangrijk vonden. Omdat het een echt buurtpark moet worden, vond de stad het van in het begin belangrijk de bewoners ook van dichtbij te betrekken in het hele ontwerpproces. Zij konden mee wensen en ideeën uiten.

Het Sluispark zal een plek zijn waar iedereen elkaar kan ontmoeten in een aangename en rustige omgeving. Centraal in het park komt een grote grasoppervlakte en ter hoogte van de huidige Sluisstraat installeren we een podium van zo'n 10 op 20 meter waar optredens kunnen plaatsvinden. In het park zelf komen verschillende rustbankjes en recreatiemogelijkheden.

Als het weer het toelaat, wordt in november het gras ingezaaid en de bomen en struiken aangeplant. Ook het parkmeubilair wordt dan geplaatst. Om het nieuwe groen te beschermen, zal het park nog een tijdje afgesloten zijn. Op zaterdag 29 april wordt het park feestelijk geopend.

De nieuwe Sluisstraat zal voor voetgangers en fietsers een aangename, groene verbinding doorheen het Sluispark worden tussen de Vaartkom en het stadscentrum. In november gaat de Sluisstraat tussen de Havenkant en het park opnieuw open voor het verkeer.