sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen zet zijn schouders onder de campagne van Oxfam en Amnesty voor een beter gecontroleerde wapenhandel. In juli van dit jaar komen wereldleiders in New York samen om het allereerste internationale wapenhandelverdrag op te stellen. Op initiatief van de sp.a'er gaf het Parlement de regering al een duidelijk oproep om voluit voor zo'n verdrag te gaan. "De burger ook een signaal geven door de petitie van Amnesty te tekenen en bekend te maken.", aldus Van der Maelen.

Lichte en kleine wapens (handvuurwapens, machinegeweren, granaten, raketwerpers) hebben een massale vernietigingskracht. Elk jaar sterven om en bij een half miljoen mensen door deze wapens. Dat komt neer op één persoon per minuut. Voor elk dodelijk slachtoffer, raken er nog eens drie gewond. Het leeuwendeel van deze wapens is illegaal verkocht en geraakt in handen van wrede dictators en radicale groepen.

"We moeten deze wapenleveringen dringend koppelen aan voorwaarden die veiligheid en armoedebestrijding bevorderen.", zegt het Kamerlid. "Eerder geleverde wapens aan Libië,  maken nu burgerslachtoffers in Mali. Het land bevindt zich op de rand van een burgeroorlog. De Vlaamse militaire technologie die Saoudi-Arabië kocht, diende o.a. om het vreedzaam verzet in Bahrein in de kiem te smoren.

In juli van dit jaar komen wereldleiders om het allereerste internationale wapenhandelverdrag op te stellen. Dit is een historisch gebeurtenis en kans om de wereld een stuk veiliger te maken. Eerder gaf De Kamer via een resolutie een duidelijk oproep aan de regering om volop voor een sterk verdrag te gaan. Auteur van de resolutie, Dirk Van der Maelen: "U kan de oproep luider maken door de petitie te tekenen en bekend te maken bij uw vrienden en familie."